Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentské voľby by nás teraz nemali vyrušovať, myslí si premiér

Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičné KDH má ambíciu postaviť kandidáta na post prezidenta, ktorý by mal byť zároveň spoločným nominantom opozície.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Rok 2013 bude rozhodujúci pre budúcnosť Slovenska aj celej Európy. Pracovať preto treba predovšetkým na udržaní SR v jadre Európskej únie (EÚ) a eurozóny a nikoho by v tejto chvíli nemalo vyrušovať, ako budú vyzerať prezidentské voľby v roku 2014. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Navrhnú sa nejakí kandidáti a ľudia si niekoho v apríli 2014 vyberú. Ale toto mňa dnes naozaj nezaťažuje," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

V médiách sa už dlhšie špekuluje o možnej kandidatúre Fica na post hlavy štátu po tom, ako súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi v roku 2014 skončí druhé funkčné obdobie. Podľa svojich aktuálnych vyjadrení chce však Fico stáť na čele vlády až do konca jej mandátu v roku 2016 a o kandidatúre na prezidenta preto teraz neuvažuje.

"Určite je osobným ohodnotením každého človeka, keď sa môže uchádzať o túto pozíciu. Avšak zdá sa mi, že v tomto okamihu by bola veľká chyba, keby som sa nechal zatiahnuť do akejkoľvek diskusie o prezidentských voľbách. Rok 2013 je pre nás rozhodujúci, aby sme prežili a udržali Slovensko v Európe," konštatoval dnes premiér.

Opozičné KDH má ambíciu postaviť kandidáta na post prezidenta, ktorý by mal byť zároveň spoločným nominantom opozície, potvrdil v dnešnej diskusii predseda hnutia Ján Figeľ.

"Ponúknuť takého kandidáta ako spoločného považujeme za výraz zodpovednosti aj úsilia o úspech. Zatiaľ to nie je o menách, hovorí sa o mene Pavol Hrušovský, ale aj o ďalších. Teraz je to o východiskách na možnú a potrebnú zhodu," priblížil.

Zároveň nechcel komentovať možnosti a šance rôznych kandidátov, ktorí sa priebežne objavujú v médiách. "Nikto ešte nepotvrdil kandidatúru, preto sa mi zdá nekorektné komentovať ich vyhliadky. Ten čas príde," dodal Figeľ.