Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

P. Paška: Prvé kolo prezidentských volieb bude 15. marca 2014

Na snímke predseda parlamentu Pavol Paška počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prezidenta si volíme v priamych voľbách tajným hlasovaním. Voľba je dvojkolová.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca 2014. Oznámil to dnes predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný jeho nový nástupca.

Kandidáti na prezidenta majú 21 dní na podanie kandidatúr. Aby sa mohli uchádzať o priazeň voličov, musia splniť viaceré podmienky, jednou z hlavných sú podpisy pod kandidatúru. Potrebujú najmenej 15 podpisov poslancov Národnej rady SR alebo 15.000 podpisov od občanov. Oficiálna predvolebná kampaň sa začne 15 dní pred voľbami, čiže od 28. februára 2014. "Maximálna hodnota finančných prostriedkov, ktorú môžu kandidáti použiť počas kampane je 132.775 eur," doplnil Paška.

Poukázal na to, že hoci oficiálna kampaň sa ešte nezačala, niektorí kandidáti už majú po Slovensku rozmiestnené bilbordy. "Niektorí kandidáti začali svoje kampane už pomaly na jar tým, že v úvodzovkách celé Slovensko bolo posiate bilbordami alebo inými aktivitami," uviedol Paška. Dúfa, že kampaň prebehne normálne a korektne. "A ľudia nakoniec rozhodnú o tom, kto bude novým prezidentom SR," vyhlásil.

Verí, že kandidát Smeru-SD premiér Robert Fico bude vo voľbách úspešný. Ak by zvíťazil, podľa Pašku "bude dobrý prezident SR". Šéf parlamentu tvrdí, že ak by Fico odišiel do Prezidentského paláca, nebude to mať žiadny vplyv na stabilitu Smeru-SD.

Prezidenta si volíme v priamych voľbách tajným hlasovaním. Voľba je dvojkolová. V prvom kole sa prezidentom stane ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. Ak sa to nepodarí nikomu, do dvoch týždňov sa uskutoční druhé kolo, do ktorého postúpia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Ten, ktorý v ňom získa viac hlasov, obsadí na päť rokov Prezidentský palác. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.

Kandidatúru na post prezidenta SR už oznámili Robert Fico (Smer-SD), Pavol Hrušovský (nominant KDH, Mostu-Híd a SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Ďalej Peter Osuský zo SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňajú Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer.