Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Väzni sa o kandidátoch mohli dozvedieť z televízie, rozhlasu i tlače

Väzenie Foto: TASR/AP Photo

Obvinený a odsúdený má tiež právo na vlastné náklady predplatiť si dennú tlač a časopisy.

Bratislava 11. marca (TASR) - Z televízie, rozhlasu a na vlastné náklady predplatenej tlače sa mohli dozvedieť slovenskí väzni o prezidentských kandidátoch v nadchádzajúcich sobotňajších voľbách hlavy štátu.

"Obvinenému a odsúdenému sa umožňuje počúvať rozhlasové vysielanie reprodukované vnútorným okruhom ústavu alebo z rádioprijímača ústavu alebo z vlastného rádioprijímača. Obvinený a odsúdený môže na vlastné náklady používať v cele alebo izbe vlastný rádioprijímač a televízny prijímač napájané z vlastného zdroja, ktorý je ich súčasťou. Ak to umožňujú podmienky v ústave, môže riaditeľ ústavu povoliť pripojenie rádioprijímača a televízneho prijímača do elektrickej siete na náklady obvineného a odsúdeného. Obvinený a odsúdený môže rozhlasové vysielanie počúvať a televízne vysielanie sledovať v čase určenom v časovom rozvrhu dňa spôsobom, ktorý nenarúša ústavný poriadok. Obvinenému a odsúdenému sa tiež umožní počúvanie rozhlasového vysielania prostredníctvom rozhlasu inštalovaného v cele a v stanovenom rozsahu sledovanie televízneho vysielania alebo programu zo záznamu," priblížil pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Obvinený a odsúdený má tiež právo na vlastné náklady predplatiť si dennú tlač a časopisy a objednať si knihy okrem tých, ktoré propagujú národnostnú, rasovú, etnickú, náboženskú neznášanlivosť, fašizmus alebo iné hnutia smerujúce k potláčaniu práv a slobôd občanov, násilie, krutosť, ohrozujú mravnosť, morálku a poriadok v ústave alebo popisujú výrobu a použitie návykových látok, jedov, výbušnín, zbraní a streliva. "Dennú tlač a časopisy môžu obvinenému a odsúdenému predplatiť aj rodinní príslušníci a iné osoby, ak tieto budú do ústavu dodávané poštovým podnikom," informoval Baláž.

V nadchádzajúcich voľbách prezidenta SR budú mať právo odovzdať svoj hlas, na rozdiel od minuloročných novembrových volieb do vyšších územných celkov, nielen obvinení, ale aj právoplatne odsúdení väzni. Právo voliť hlavu štátu má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku a zdržiava sa v deň voľby na území SR. Prekážka voliť nastane však pri právoplatne odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu.

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1447 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8592 odsúdených. Za spáchanie obzvlášť závažného zločinu v súčasnosti vykonáva trest odňatia slobody viac ako 1300 odsúdených.

Na rozdiel od iných typov volieb je účasť na prezidentských voľbách v slovenských väzeniach značne vysoká. Napríklad v roku 2009 v prvom kole voľby prezidenta SR bola volebná účasť väznených osôb 58,64 percenta a v druhom kole 59,36 percenta.