Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kiska: Pyrotechnika sa bude môcť používať iba počas osláv Nového roka

Na archívnej snímke novoročný ohňostroj nad Bratislavským hradom. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Právnou normou poslanci tiež obmedzujú predaj tejto pyrotechniky na zákonom dané obdobie a zakazujú samoobslužný predaj.

Bratislava 13. júla (TASR) - Zábavná pyrotechnika kategórie F2 a F3 sa bude môcť používať iba počas osláv Nového roka. Počíta s tým novela zákona o výbušninách z dielne poslancov Mosta-Híd, ktorú v piatok podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právna norma tiež zakazuje samoobslužný predaj zábavnej pyrotechniky.

Národná rada SR schválila novelu 25. júna 93 hlasmi. Zmenu zákona predložili poslanci Mosta-Híd preto, že doterajší stav podľa nich neposkytuje dostatočnú ochranu. Poukazujú najmä na koniec roka, keď ľudia podľa poslancov používajú pyrotechniku v neprimeranom rozsahu. Poslanci tiež upozorňujú, že pyrotechniku mnohí používajú aj kedykoľvek cez rok. V súčasnosti síce zákon umožňuje obciam obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechniky, ale v praxi je podľa zákonodarcov úprava nejednotná.

Právnou normou poslanci tiež obmedzujú predaj tejto pyrotechniky na zákonom dané obdobie a zakazujú samoobslužný predaj. Po novom, ak by si v obchode zákazník chcel kúpiť pyrotechniku, hneď, ako mu ju predávajúci – kvalifikovaná osoba, odovzdá, musel by ju zaplatiť.

Predkladateľ Peter Antal (Most-Híd) zmenu vysvetľoval tým, že dnes, keď zákazník vezme v obchode pyrotechniku, kým sa dostane k pokladni, môže si to rozmyslieť a nechá tento tovar hocikde v predajni, teda aj na miestach, kam nepatrí. Pyrotechnika sa takto môže podľa neho dostať aj do rúk deťom. Zmena zákona tomu má zabrániť.