Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pri hnačke či horúčke siahne každý piaty Slovák po lieku na predpis

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na prieskume sa zúčastnilo 1012 respondentov. Z jeho výsledkov tiež vyplynulo, že ľudia si nechávajú nespotrebované lieky na predpis vo svojej domácej lekárničke a sami si ich aj diagnostikujú.

Bratislava 15. marca (TASR) – Každý piaty Slovák siahne pri akútnych zdravotných problémoch, akými sú napríklad horúčka, bolesť, hnačka, kašeľ či nádcha, po nedoužívanom lieku na predpis. Poukázal na to prieskum pre celoslovenský projekt Lieky s rozumom. Jeho cieľom je naučiť pacientov rozumnej spotrebe a bezpečnému užívaniu liekov.

Na prieskume sa zúčastnilo 1012 respondentov. Z jeho výsledkov tiež vyplynulo, že ľudia si nechávajú nespotrebované lieky na predpis vo svojej domácej lekárničke a sami si ich aj diagnostikujú a užijú pri ďalšom ochorení. Až dve tretiny opýtaných pripustili, že sa pri náhlom zdravotnom probléme liečia voľnopredajnými liekmi, ktoré majú doma. Farmaceutka Jana Danielčáková zdôraznila, že pri nesprávnej kombinácii liekov, výživových doplnkov či potravín môžu vzniknúť nežiaduce účinky, ktoré dokážu zdravotný stav pacienta skomplikovať.

"To, že pacienti bez obáv, a najmä bez konzultácie s lekárom či lekárnikom siahnu po lieku na predpis, je veľmi rizikové. Navyše aj voľnopredajný liek z domácej lekárničky je stále liek, a preto je lepšie, ak sa pacient o jeho užívaní poradí s odborníkom," priblížila. Rizikovou kombináciou môže byť napríklad aj bežne používaný horúci nápoj pri prechladnutí, ktorý obsahuje účinnú látku paracetamol a fenylefrín, s liekmi proti vysokému krvnému tlaku. Informácie o užívaní voľnopredajných liekov na internete hľadá každý štvrtý Slovák a každý piaty si pýta radu od svojich blízkych.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová dodala, že najbezpečnejšie informácie o liekoch možno získať na stránkach štátnych inštitúcií, zdravotných poisťovní, lekárskych, lekárnických či pacientskych organizácií, ktoré za svoj obsah zodpovedajú a možno ich vyhľadať.