Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Pri Komárne potvrdili ďalšie ohnisko úhynov na vtáčiu chrípku

Na ilustračnej snímke uhynutá labuť. Foto: TASR - Milan Drozd

Ide o uhynutú voľne žijúcu labuť veľkú v oblasti Čergovského kanála medzi mestami Komárno a Kolárovo v okrese Komárno.

Komárno 2. februára (TASR) - Štátna veterinárna a potravinová správa potvrdila v stredu (1.2.) pre okres Komárno ďalší jeden prípad pozitivity na vírus vysokopatogénnej aviárnej influenzy subtypu H5N8, čiže na vírus vtáčej chrípky. Ide o uhynutú voľne žijúcu labuť veľkú v oblasti Čergovského kanála medzi mestami Komárno a Kolárovo v okrese Komárno.

Ako TASR informoval riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Komárno Štefan Miholics, telo labute bolo zaslané na vyšetrenie do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu vo Zvolene.

Podľa jeho slov boli v stredu z okolia mesta Komárno nahlásené úhyny jednej labute, jednej divej husi a dvoch kormoránov, pričom ich telá boli zaslané na vyšetrenie a výsledky budú známe v piatok (3.2.). Spomenuté uhynuté kormorány boli nájdene na Alžbetinom ostrove a divá hus pri rieke Dunaj v katastrálnom území obce Veľké Kosihy v okrese Komárno.

Od začiatku výskytu vtáčej chrípky v okrese Komárno do stredy zaznamenala RVPS Komárno 302 úhynov labutí a bolo potvrdených 12 ohnísk úhynov, pričom podľa odhadu RVPS Komárno v tejto oblasti žije dokopy približne 2500 kusov.