Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Inešpekcia pri vypúšťaní vôd Fortischemom nedostatky nezistila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kontrola SIŽP bola zameraná na nakladanie s vodami v zmysle zákona o vodách a nariadenia vlády SR, ktorým sa stanovujú požiadavky na dosiahnutie dobrého stavu vôd.

Nováky 10. marca (TASR) - Pri mimoriadnej kontrole, ktorá bola zameraná na nakladanie s vodami spoločnosťou Fortischem v Novákoch, nezistila Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prekročenie koncentračných hodnôt znečistenia odpadových vôd. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia SR Tomáš Ferenčák.

Kontrola SIŽP bola zameraná na nakladanie s vodami v zmysle zákona o vodách a nariadenia vlády SR, ktorým sa stanovujú požiadavky na dosiahnutie dobrého stavu vôd. "V kontrolnej vzorke vypúšťaných odpadových vôd odobratej v spolupráci s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Novákoch sa nezistilo prekročenie povolených limitných koncentračných hodnôt sledovaných ukazovateľov znečistenia vo vypúšťaných odpadových vodách. Pri prevádzkovaní mechanicko-biologickej čistiarne odpadových vôd neboli zistené nedostatky," uviedol Ferenčák.

Súčasne prevádzkovateľ, spoločnosť Fortischem, podľa neho na základe predložených vlastných rozborov vypúšťaných odpadových vôd, vykonávaných akreditovaným laboratóriom, dodržiava povolené limitné koncentračné hodnoty jednotlivých ukazovateľov znečistenia.

Mimoriadnu kontrolu vypúšťania odpadových vôd Fortischemom vykonala SIŽP po tom, čo organizácia Greenpeace v polovici decembra 2016 informovala, že odpadové vody spoločnosti vypúšťané do rieky Nitra obsahujú nebezpečné chemikálie vo vysokých koncentráciách ako vinylchlorid, benzén či ortuť. "Z odobraných vzoriek sme zistili v niektorých ukazovateľoch prekročenie zákonných limitov pre vypúšťanie odpadových vôd," konštatovala vtedy koordinátorka toxickej kampane Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková.

Anna Vojteková, manažérka pre komunikáciu koncernu Energochemica, pod ktorý Fortischem patrí, vlani v decembri reagovala, že vypúšťanie znečisťujúcich látok do vôd a ovzdušia je regulované platnými povoleniami vydanými pre spoločnosť, pričom ho pravidelne monitoruje nielen firma, ale aj štátne inštitúcie v pravidelných intervaloch a vzorky vyhodnocuje nezávislé akreditované laboratórium.

"Rieka Nitra bola v roku 2015 vyhodnotená ako útvar s dobrým stavom vôd pre všetky parametre znečistenia okrem ortuti a pre dosiahnutie dobrého stavu svojich vôd má stanovené vo Vodnom pláne SR a v zmysle európskej smernice o vodách opatrenia termínované do konca roka 2021, respektíve 2027," doplnila.

Spoločnosť tiež podľa nej investuje do novej modernej bezortuťovej elektrolýzy soli, čo prispeje k ďalšiemu zníženiu emisií, ktoré sa jej od roku 2012 podarilo vplyvom investícií znížiť o 45 percent. "Porovnávanie obsahu znečisťujúcich látok v povrchovom toku s limitnými hodnotami stanovenými pre pitné vody je nesprávne, technicky nezmyselné a zavádzajúce najmä pre laickú verejnosť," uzavrela.

Podľa Greenpeace môže za stav znečisťovania rieky nielen samotná firma, ale i štát, ktorý vykonáva kontroly a nastavuje pravidlá. Minister životného prostredia László Sólymos v januári tohto roka aktivistom prisľúbil, že envirorezort zabezpečí, aby boli kontroly v prevádzkach znečisťujúcich životné prostredie prísnejšie a častejšie.