Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pri vyšetrovaní vraždy R. Remiáša polícia amnestie zatiaľ nerieši

Pietna spomienka pri príležitosti 2.výročia tragickej smrti Róberta Remiáša konala sa 29.apríla 1998. Foto: TASR/Rudolf Bihary

Polícia priznáva, že vzhľadom na značný časový odstup od spáchania skutku môže byť vyšetrovanie tohto prípadu náročnejšie.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Účinkom tzv. Mečiarových amnestií na vyšetrovanie vraždy Róberta Remiáša, kde polícia pokračuje v trestnom stíhaní, sa bude vyšetrovateľ zaoberať až v tom prípade, ak by výsledky vyšetrovania s predmetnom amnestie preukázali priamu súvislosť. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Od 8. februára tohto roka vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v trestnom stíhaní pokračuje. Dôvody jeho prerušenia pominuli a snažíme sa objasniť aj trestné činy, v ktorých bolo trestné stíhanie prerušené. Viac sa teraz k veci povedať nedá pre vykonávané procesné úkony," povedal Slivka k stavu vyšetrovania vraždy Róberta Remiáša.

Polícia priznáva, že vzhľadom na značný časový odstup od spáchania skutku môže byť vyšetrovanie tohto prípadu náročnejšie.

"Vyšetrujeme všetky trestné činy bez ohľadu na dobu ich spáchania. Náročnosť dokazovania starších vecí spočíva najmä v zabezpečení dôkazov, pretože s odstupom času sú pamäťové stopy svedkov udalostí slabšie a vykonanie dôkazov je tak náročnejšie. Často je odstupom času aj miesto udalosti zmenené," vysvetlil Slivka.

TASR zaujímala aj skutočnosť, či vyšetrovanie polície v tomto prípade sťažujú amnestie v tom čase zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara z roku 1998, ktoré vydal v súvislosti so zavlečením Michala Kováča ml.

"Vyšetrovateľ sa bude zaoberať otázkou účinku amnestie na predmetný skutok až v tom prípade, ak by výsledky vyšetrovania s predmetnom amnestie preukázali priamu súvislosť. V každej trestnej veci je ale potrebné vždy vykonať náležité dokazovanie," zareagoval Slivka.

Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž mal byť spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý mal vypovedať, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba.