Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Priama demokracia sa chce v komunálnych voľbách hlavne zviditeľniť

Foto: TASR/František Iván

Strana priznáva, že nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami, ktoré si vyžaduje volebná kampaň.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Využívať pravidlá priamej demokracie aj nad rámec súčasných zákonov je cieľom politickej strany Priama demokracia (PD), ktorá sa cez novembrové komunálne voľby pripravuje na parlamentné voľby v roku 2016 a chce sa takto zviditeľniť. PD postavila do komunálnych volieb 13 kandidátov na primátorov a starostov a 70 uchádzačov o posty v miestnych zastupiteľstvách.

Strana priznáva, že nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami, ktoré si vyžaduje volebná kampaň. "Nie sme viazaní na štátny rozpočet alebo na bohatých mecenášov, ako je to v prípade tzv. štandardných parlamentných strán. Preto akákoľvek pozornosť médií je pre nás vítaná a sme za ňu vďační," deklaroval dnes predseda strany Gabriel Karácsony, ktorý kandiduje na primátora Bratislavy.

Zo známych tvári sa medzi kandidátmi objavili syn politika Alexandra Dubčeka Pavol ako kandidát do bratislavského mestského zastupiteľstva a do zastupiteľstva mestskej časti Nové Mesto a bývalý moderátor Róbert Beňo, ktorý chce byť primátorom Modry. Druhý z menovaných napríklad presadzuje, aby každá investičná akcia v Modre nad 5000 eur bola predmetom referenda. "Zaväzujeme sa, že ak budeme zvolení, budeme využívať princípy priamej demokracie, najmä referendový systém," povedal Karácsony.

On sám verí, že niektorí kandidáti strany môžu byť úspešní. Spomenul uchádzača o post primátora Martina Petra Vonsa, šance vidí aj v prípade Beňa a Dubčeka. "Kandidujeme hlavne pre zviditeľnenie strany. Ak budeme mať päť zvolených kandidátov, bude to úspech pre Priamu demokraciu," priznal Karácsony.

Hlavným a záväzným programom strany je sfunkčnenie spravodlivého referendového systému v spravovaní štátu a spoločnosti využívajúcej prvky priamej demokracie od úrovne obcí až po štát. Súčasne občanom ponúka nový sociálno-ekonomický model spočívajúci v radikálnom zjednodušení a sprehľadnení sociálneho zabezpečenia a daňového systému. Strana Priama demokracia bola založená v júni 2013, k 12. septembru 2014 mala 70 registrovaných členov a 39 sympatizantov.