Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Priama demokracia navrhuje funkčné referendum

Ilustračné foto Foto: TASR - Marko Erd

Predmet hlasovania v referende by bol podľa nej prijatý ako zákon, ak zaň zahlasuje 50 a viac percent zúčastnených voličov a súčasne bude nadpolovičná väčšina dosiahnutá aspoň v polovici okresov.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Občania majú mať právo zasahovať do chodu štátu v prípade, že zvolení poslanci Národnej rady SR si neplnia svoje poslanecké povinnosti a vôľu voličov. Tvrdí to politická strana Priama demokracia-PD, ktorá chce pre takéto prípady zabezpečiť funkčné referendum.

"Na vypísanie referenda bude potrebných 150.000 petičných podpisov, ktoré umožnia automaticky predkladateľom petičného návrhu presadiť daný návrh zákona do programu hlasovania v NR SR," uvádza strana vo svojom návrhu. Ak by poslanci odmietli o takto predloženom návrhu zákona hlasovať alebo by ho parlament neprijal, zákon by automaticky išiel do celoštátneho referenda, ktoré by sa konalo spolu s najbližšími celoštátnymi voľbami, navrhuje strana.

Predmet hlasovania v referende by bol podľa nej prijatý ako zákon, ak zaň zahlasuje 50 a viac percent zúčastnených voličov a súčasne bude nadpolovičná väčšina dosiahnutá aspoň v polovici okresov. "Tým zrušíme povinné kvórum účasti, ktoré sa neaplikuje ani pri voľbách do NR SR," pripomína Priama demokracia-PD.

Hlasovanie v referende iba v čase konania iných celoštátnych volieb podľa strany zminimalizuje náklady na konanie referenda. "Naším cieľom bude prepojiť hlasovací systém s centrálnym registrom občanov a vylúčiť možnosť opakovaného hlasovania tým istým voličom," uvádza sa tiež v návrhu, podľa ktorého by v budúcnosti centrálny register elektronicky vyhodnotil i hlasovanie v okresoch a krajoch bez potreby sčítavania hlasov cez volebné komisie.

Každá referendová otázka podľa Priamej demokracie-PD musí mať zákonom stanovený priestor na prezentáciu vo verejnoprávnych aj v súkromných médiách, ktoré vysielajú v SR, aj v printových médiách.