Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pribúdajú počítačové infekcie zamerané na bankový sektor

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na Slovensku pribúda podiel počítačových infekcií, ktoré cielia prevažne na bankový sektor. Primárnym záujmom útočníkov sú väčšinou prístupové údaje klientov bánk do internetového bankovníctva.

Bratislava 31. marca (TASR) - Na Slovensku pribúda podiel počítačových infekcií, ktoré cielia prevažne na bankový sektor. Primárnym záujmom útočníkov sú väčšinou prístupové údaje klientov bánk do internetového bankovníctva. K reálnym krádežiam síce dochádza len v ojedinelých prípadoch, ale užívatelia elektronického či mobilného bankovníctva by mali byť ostražití.

Malware, alebo škodlivý kód na vniknutie do počítačového systému, sa snaží vyťažiť z infikovaného zdroja maximum. "Pokiaľ sa mu nepodarí dostať sa do bankového účtu obete, alebo pokiaľ tam nie je dosť prostriedkov, snaží sa aspoň ukradnúť zaujímavé osobné dáta, generovať kliknutie na reklamy alebo zneužiť strojový čas počítača na ťažbu bitcoinov," priblížil vedúci detekčného a analytického tímu spoločnosti Eset Róbert Šuman.

Ako doplnil, bankový malware je čím ďalej sofistikovanejší. Útočníci si dokážu poradiť aj s autorizačnými esemeskami. Stačí pod nejakou zámienkou presvedčiť nepozorného užívateľa, že si má nainštalovať do mobilu aplikáciu, ktorá potom autorizačnú esemesku nezobrazí majiteľovi mobilu, ale prepošle ju útočníkom.

Ako však konštatuje internetová banka Zuno, väčšina útokov stroskotá na zabezpečení elektronického, či mobilného bankovníctva. "Mobilné vírusy najčastejšie zneužívajú naivitu alebo nepozornosť ľudí. Pre reálne ohrozenie je totiž potrebná aspoň minimálna interakcia od užívateľa. Väčšina útokov stroskotá na niektorom z bezpečnostných opatrení," doplnil IT Security Specialist online banky Zuno Martin Fisher s tým, že v prípade phishingových útokov zameraných na online a mobilné bankovníctvo banky Zuno je úspešnosť útokov prakticky nulová.

Podľa prieskumu TNS Opinion & Social je v poslednom čase v obehu viac ako 150.000 rôznych vírusov a každý deň sa milióny ľudí stávajú obeťami tohto nového typu kriminality. Prieskum zároveň ukázal, že o rizikách počítačovej kriminality je na Slovensku dobre informovaných 47 % obyvateľov. Najlepšie sú v rámci Európskej únie informovaní Dáni a Holanďania, naopak, najhoršie sú informovaní občania Rumunska.

Zuno banka uviedla, že existuje viacero možností, ako sa počítačovej kriminalite vyhnúť. Jednou z nich je aj pravidelná zmena prístupového hesla. Je však potrebné dodržiavať všeobecné zásady bezpečného správania na internete. Za posledných 12 mesiacov si 40 % Slovákov menilo prístupové heslo na svoj emailový účet. Minimálne raz ročne si 27 % slovenských užívateľov menilo heslá aj na sociálnych sieťach a takmer pätina opýtaných tak robí na stránkach online bankovníctva.