Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prichádza babie leto

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Bauman

Cez deň očakávame 16 až 22 °C, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti 9 až 15 °C.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Vývoj poveternostnej situácie nad Slovenskom v najbližších dňoch naznačuje príchod babieho leta. Podľa slov Norberta Polčáka zo Slovenského hydrometeorologického ústavu v piatok a v sobotu (19. a 20.10.) vystúpi teplota vzduchu za slnečného počasia v polohách okolo 1500 metrov n. m. na 15 až 17 stupňov Celzia, vo výške 2500 metrov n. m. na 10 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Martin Bauman

Ideálny čas na vysokohorskú turistiku



Pre turistov nastane ideálny čas na vysokohorskú turistiku. V nižších polohách však treba počítať s hmlami a nízkou oblačnosťou, ktorá sa na niektorých miestach môže udržať aj po celý deň. Ojedinele sa môže vyskytnúť i mrholenie. Nočné teploty budú zväčša od 10 do 5 °C, v horských dolinách a kotlinách okolo tri stupne. Cez deň očakávame 16 až 22 °C, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti 9 až 15 °C. "Uvedený charakter počasia bude zrejme pokračovať aj začiatkom budúceho týždňa, avšak s tým, že sa čiastočne ochladí," dodal Polčák.

Riadiacim tlakovým útvarom bude rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá od východu zasiahne do strednej a čiastočne i západnej Európy. Po jej zadnej strane začne prúdiť do strednej Európy vo vyšších vrstvách ovzdušia suchý a veľmi teplý vzduch, čo sa prejaví výrazným vzostupom teploty vzduchu nielen v nížinách, ale najmä v stredných a vyšších horských polohách.