Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Až 63 % Slovákov je za zrušenie Mečiarových amnestií

Vladimír Mečiar, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Opačný názor má spolu 20 percent opýtaných. Z toho rozhodne proti zrušeniu je osem percent a skôr proti sa vyslovilo 12 percent.

Bratislava 1. marca (TASR) - Takmer dve tretiny (63 percent) Slovákov sú za zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1512 respondentov robila agentúra Focus od 6. do 18. februára.

Za zrušenie je rozhodne 32 percent opýtaných, skôr za ďalších 31 percent. Opačný názor má spolu 20 percent opýtaných. Z toho rozhodne proti zrušeniu je osem percent a skôr proti sa vyslovilo 12 percent. Sedemnásť percent odpovedalo, že nevie.



Agentúra dávala respondentom otázku v tomto znení: "Parlament bude v marci rokovať o zrušení tzv. Mečiarových amnestií, ktoré sa týkali zastavenia trestného stíhania v súvislosti so zavlečením Michala Kováča mladšieho do cudziny a zmareného referenda z mája 1997. Ste za alebo proti tomu, aby parlament prijal ústavný zákon o zrušení Mečiarových amnestií a tieto skutky boli riadne vyšetrené?"



Z prieskumu tiež vyplynulo, že vo všetkých vekových skupinách obyvateľov nad 35 rokov dosahuje podpora prijatia ústavného zákona o zrušení tzv. Mečiarových amnestií približne dvojtretinovú úroveň. U respondentov vo veku 18-24 rokov je podpora na úrovni približne polovice (53 percent) vekovej kategórie. V tejto vekovej kategórii sa však až takmer tretina opýtaných nevedela k otázke vyjadriť.

Podľa výsledkov rastie podpora zrušenia Mečiarových amnestií s úrovňou dosiahnutého vzdelania. Medzi respondentmi so základným vzdelaním dosahuje podpora prijatia ústavného zákona 55 percent. Medzi vysokoškolsky vzdelanými respondentmi je až na úrovni 76 percent.



Prieskum hovorí aj to, že zrušenie Mečiarových amnestií má najväčšiu podporu medzi voličmi SaS (77 percent) a OĽaNO-NOVA (75 percent). Podporujú ho však aj voliči hnutia Sme rodina (65 percent), Mosta-HÍD (63 percent), ĽSNS (62 percent), SNS (60 percent) a Smeru-SD (59 percent). Takmer trojštvrtinovú podporu (73 percent) má aj medzi voličmi mimoparlamentnej strany KDH.



Z prieskumu tiež vyplýva, že počet odporcov prijatia ústavného zákona o zrušení amnestií v žiadnej z parlamentných politických strán neprekročil 26 percent opýtaných.