Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Ľudia najviac dôverujú prezidentovi A. Kiskovi

Slovenský prezident Andrej Kiska Foto: TASR/Pavel Neubauer

Druhý najdôveryhodnejší je pre opýtaných Béla Bugár.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Spomedzi troch najvyšších ústavných činiteľov a predsedov politických strán ľudia najviac dôverujú slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý uskutočnila na vzorke 1050 respondentov medzi 2. a 10. decembrom. Kiskovi úplne alebo skôr dôveruje 70,9 percenta opýtaných, naopak vôbec alebo skôr nedôveruje 24,1 percenta. TASR o tom informoval Martin Slosiarik z agentúry.

Respondentom agentúra položila otázku, do akej miery dôverujú alebo nedôverujú nasledujúcim 12 politikom. Na výber im dala troch najvyšších ústavných činiteľov a predsedov politických strán.

Druhý najdôveryhodnejší je pre opýtaných Béla Bugár, ten získal 40 percent hlasov, tretí skončil premiér Robert Fico s 38,8 percentami. Na štvrtej priečke dôveryhodnosti sa ocitol Peter Pellegrini s 33,9 percentami, piaty najdôveryhodnejší je Igor Matovič, ktorý dostal od respondentov 30,7 percenta hlasov.

Nasledujú Radoslav Procházka (29,2 percenta), Daniel Lipšic (27 percent), Andrej Danko (19,1 percenta), Richard Sulík (19 percent), Ján Figeľ (18,1 percenta), Pavol Frešo (11,1 percenta) a posledný skončil József Berényi s deviatimi percentami.

V opačnom poradí, medzi najnedôveryhodnejšími politikmi sa na vrchu ocitol Richard Sulík. Tomu nedôveruje 73,5 percenta opýtaných. Tesne za ním je Pavol Frešo, ktorého za nedôveryhodného označilo 73,3 percenta ľudí v prieskume. Tretí skončil Ján Figeľ s 71,1 percentami, štvrtý Daniel Lipšic s 64,1 percentami a piaty Igor Matovič s 62,4 percentami.

Nasledujú József Berényi, ktorému nedôveruje 61,2 percenta respondentov, Radoslav Procházka (60,5 percenta), Robert Fico (57,4 percenta), Béla Bugár (54,2 percenta), Andrej Danko (53,1 percenta), Peter Pellegrini (44,3 percenta) a Andrej Kiska s už spomínanými 24,1 percentami hlasov.

Výberovú vzorku tvorilo 1050 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Prieskum sa robil formou osobného dopytovania.