Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

PRIESKUM FOCUS: V novembri by vyhral Smer-SD, pred SaS a ĽSNS

Foto: TASR

Podľa agentúry Focus by sa do parlamentu dostalo aj hnutie OĽaNO, ktoré by so ziskom 9,5 percenta obsadilo 16 mandátov. Piate je v prieskume hnutie Sme rodina.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Začiatkom novembra by parlamentné voľby vyhral Smer-SD, ktorému by hlas odovzdalo 20,9 percenta opýtaných, obsadil by tak 34 kresiel. Nasledujú SaS so ziskom 12 percent, čo by jej prinieslo 20 mandátov a Kotleba-ĽSNS s 9,8 percenta, a teda 16 poslancami. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus.

Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie OĽaNO, ktoré by so ziskom 9,5 percenta obsadilo 16 mandátov. Piate je v prieskume hnutie Sme rodina, volilo by ho 8,1 percenta opýtaných a malo by tak 13 poslancov. Rovnaký počet kresiel by získala aj SNS, ktorej by hlas odovzdalo 8 percent respondentov.

Brány parlamentu by prekročilo aj KDH so 7,7 percenta a 12 poslancami. Ďalej Most-Híd, ktorému by 5,9 percenta prinieslo 10 kresiel, Progresívne Slovensko by za 5,3 percenta dostalo 8 mandátov. Rovnaký počet by obsadila aj Spolu-občianska demokracia, ktorú by volilo 5 percent. Ďalšie strany by sa do parlamentu nedostali.





Agentúra robila prieskum od 7. do 14. novembra na vzorke 1012 respondentov. Pýtala sa ich, ktorej zo strán by dali hlas, opýtaným predložila zoznam s názvami strán a hnutí. Z prieskumu tiež vyplynulo, že voliť by nešlo 11,9 percenta opýtaných, 12,7 percenta nevedelo a preferencie rozdelilo ostatných 75,4 percenta.