Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PRIESKUM FOCUSU: Do druhého kola by postúpili Šefčovič a Mistrík

Foto: TASR

Podporu Marošovi Šefčovičovi podľa neho vyjadrilo 20,1 percenta respondentov prieskumu. Na druhom mieste by sa umiestnil Robert Mistrík s podporou 17,1 percenta.

Bratislava 13. februára (Teraz.sk)- Ak by sa prezidentské voľby konali vo februári, víťazom prvého kola by sa stal Maroš Šefčovič pred Robertom Mistríkom. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Focus, ktorý realizovala pre hnutie OĽaNO v čase od 7. do 12. februára. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda hnutia Igor Matovič.

Podporu Marošovi Šefčovičovi podľa neho vyjadrilo 20,1 percenta respondentov prieskumu. Na druhom mieste by sa umiestnil Robert Mistrík s podporou 17,1 percenta, na treťom Zuzana Čaputová so 14,4 percentami a na štvrtom Štefan Harabin s podporou 13, 6 percenta.

Nasleduje Marián Kotleba, ktorý by získal 8,9 percenta, Béla Bugár so 7,4 percenta, Milan Krajniak (6,3 percenta) a František Mikloško s podporou 4,5 percenta respondentov prieskumu. nasleduje Eduard Chmelár s dôverou 3,5 percenta, József Menyhárt s dôverou 1, 4 percenta.

Martinovi Daňovi dôveruje podľa tohto prieskumu jedno percento opýtaných, Jurajovi Zábojníkovi 0,7 percenta, Róbertovi Švecovi 0,6 percenta, Ivanovi Zuzulovi 0,3 percenta a Bohumile Tauchannovej 0,1 percenta respondentov.

Výberovú vzorku prieskumu tvorilo 1002 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondentom bola položená nasledujúca otázka: "V polovici marca sa na Slovensku uskutočnia prezidentské voľby. Prečítam Vám postupne zoznam 15 kandidátov, ktorí kandidujú na prezidenta Slovenska. Ak by sa tento víkend konali prezidentské voľby a kandidovali by nasledujúci kandidáti, ktorého z nich by ste volili za prezidenta?"

V prieskume Focusu 23,7 percenta opýtaných odpovedalo "neviem" a 7,3 percenta respondentov uviedlo, že by voliť nešlo.