Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Slováci sú presvedčení, že členstvo v NATO je záruka bezpečnosti

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen reční počas tlačovej konferencie. FOTO TASR/AP

Podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) je o tom presvedčených 58 % Slovákov.

Bratislava 13. júla (TASR) – O tom, že členstvo Slovenska v NATO je pre našu krajinu zárukou bezpečnosti je presvedčená približne trojpätinová väčšina (58%) Slovákov. Vyplynulo to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý uskutočnil od apríla do júna prostredníctvom agentúry Focus na vzorke vyše 1000 obyvateľov SR vo veku od 18 rokov. IVO zisťoval názor verejnosti na rusko-ukrajinský konflikt a na bezpečnosť Slovenska.

V takmer rovnakej miere (59%) je medzi ľuďmi rozšírený názor, že v prípade, keby Rusko zaútočilo na ktorúkoľvek krajinu NATO, je povinnosťou Slovenska spolu s inými členskými krajinami podieľať sa na jej obrane. "Ostáva však približne štvrtina ľudí, ktorí nevidia v našom členstve v Aliancii záruku bezpečnosti a odmietajú záväzok Slovenska zapojiť sa do obrany členskej krajiny NATO v prípade jej napadnutia," konštatuje IVO. Približne 17 percent opýtaných nevedelo k tejto téme zaujať stanovisko.

Asi 46 percent respondentov súhlasilo s tým, že vzhľadom na rusko-ukrajinskú krízu je potrebné posilniť vojenskú prítomnosť jednotiek NATO v krajinách strednej a východnej Európy. Asi 38 percent opýtaných bolo proti takémuto kroku. "Možno však predpokladať, že zdržanlivosť občanov k posilneniu vojenskej prítomnosti NATO na našom území nevyjadruje definitívne usadený názor a v budúcnosti by sa mohla zmenšiť," dodáva IVO.