Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Najviac dôverujeme SAV, najmenej slovenským súdom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa slov predsedu SAV Pavla Šalgalíka je vysoko prejavená dôvera akadémiám a univerzitám dobrou správou pre našu spoločnosť.

Bratislava 19. júla (TASR) - Najdôveryhodnejšou inštitúciou na Slovensku je Slovenská akadémia vied (SAV). Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý od 28. júna do 5. júla uskutočnila na vzorke 1003 respondentov agentúra Focus. Na otázku, do akej miery dôverujete alebo nedôverujete nasledujúcim inštitúciám, 71 percent respondentov uviedlo, že úplne alebo skôr dôveruje SAV.

Na druhej priečke sa umiestnili slovenské vysoké školy (70,6 percenta), tretiu priečku obsadila miestna samospráva v obci či meste respondenta (65,2 percenta).

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že RTVS dôveruje dohromady 63,7 percenta opýtaných, armáde 63,2 percenta, prezidentovi 51,4 percenta, odborom 49,9 percenta, polícii 48,7 percenta, štátnym úradom 47,2 percenta, súkromným médiám 42,6 percenta, mimovládnym organizáciám 41,1 percenta, vláde 34,2 percenta, veľkým firmám a korporáciám 34 percent, parlamentu 31,5 percenta a súdnemu a právnemu systému 30,9 percenta.

Súdu a právnemu systému zároveň najviac respondentov úplne alebo skôr nedôveruje (66,9 percenta), v rebríčku najvyššej nedôvery nasledujú parlament (66 percent) a vláda (63,6 percenta).

"Tieto čísla nás veľmi potešili. Možno sú aj dôsledkom toho, že akadémia prešla v roku 2016 medzinárodným hodnotiacim panelom zahraničných expertov, kde sme sa postavili k svojej činnosti čelom. To, čo je potešiteľné, a možno aj to sa odrazilo v spoločnosti je, že dva ústavy SAV sú na špičke európskeho výskumu a vyše 30 ústavov je v tom lepšom priemere. Aj napriek podmienkam, ktoré k svojej činnosti máme, sa stále výraznejšie prejavujeme v európskom výskumnom priestore a verím, že aj tento prieskum je odrazom tohto stavu," povedal predseda SAV Pavol Šajgalík.

Podľa jeho slov je vysoko prejavená dôvera akadémiám a univerzitám dobrou správou pre našu spoločnosť. "Ľudia si uvedomujú, že vzdelanie, výskum a veda sú nesmierne dôležité atribúty pre zlepšenie kvality života a my spolu s univerzitami vstupujeme do verejného priestoru svojimi aktivitami. Je to boj o každého študenta, boj o každého vedeckého pracovníka v súčasnom stave, kedy čelíme výraznému odlevu mozgov do zahraničia," dodal Šajgalík.