Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Občanom EÚ sa cíti byť 75 percent Slovákov

Foto: TASR/AP

Za veľké plus členstva v EÚ oceňujú Slováci, podobne ako Európania, najmä voľný pohyb.

Bratislava 29. júla (TASR) - Tri štvrtiny, teda 75 percent Slovákov sa cíti byť občanom Európskej únie (EÚ). Je to pritom o deväť percent viac, ako je európsky priemer, ktorý sa pohybuje okolo 66 percent. Vyplýva to z výsledkov májového Eurobarometra.

Pozitívny imidž má EÚ v očiach 30 percent Slovákov. Negatívne ju vníma len o niečo menej Slovákov, okolo 26 percent a neutrály postoj k nej vyjadrilo až 43 percent opýtaných Slovákov. Podobne to platí aj v prípade Európanov. Najviac z nich, 38 percent, ju vníma neutrálne, 34 percent vyjadrilo pozitívne vnímanie a negatívny postoj má 27 percent respondentov.

Ako svetového hráča, ktorého hlas vo svete zaváži, označuje Úniu takmer 70 percent Slovákov. Tí sú zároveň v porovnaní s inými Európanmi aj o čosi optimistickejší ohľadom budúcnosti EÚ, a to v pomere 54:50 percent. Trend vyššej dôvery v EÚ ako v národné vlády však pretrváva aj naďalej. Počet Európanov, ktorí veria EÚ, stúpol na 33 percent, národným vládam dôveruje 27 percent respondentov.

Za veľké plus členstva v EÚ oceňujú Slováci, podobne ako Európania, najmä voľný pohyb. V prospech voľného pohybu osôb, tovarov a služieb sa v aktuálnom prieskume vyjadrilo 87 percent slovenských respondentov a 79 percent Európanov, pričom až polovica to považuje za najpozitívnejší výdobytok EÚ.

Dlhodobo vysoká je na Slovensku aj podpora spoločnej meny euro, aktuálne je na úrovni takmer 80 percent. Podpora meny zostáva zatiaľ stabilná aj v rámci EÚ, kde predstavuje vyše 50 percent, a zároveň aj v eurozóne, kde dosahuje skoro 70 percent.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že vo viacerých oblastiach podporujú Slováci spoločné európske riešenia. Za spoločnú obrannú a bezpečnostnú politiku sa vyjadrilo takmer 80 percent, spoločnú energetickú politiku aj spoločnú zahraničnú politiku EÚ podporuje skoro 70 percent.

Pokiaľ ide o investičnú politiku, EÚ má na Slovensku nadpolovičnú podporu. S tým, aby sa verejné prostriedky používali na stimuláciu súkromných investícií v EÚ, súhlasí 57 percent Slovákov, čo je o jedno percento viac, ako si myslia Európania. Jednotný digitálny trh podporuje 64 percent Slovákov a 56 percent Európanov, za Energetickú úniu a spoločnú energetickú politiku sa vyjadrilo 68 percent Slovákov a 70 percent občanov EÚ.

Prieskum bol uskutočnený medzi 31.946 respondentmi v 34 krajinách, v období od 21. do 31. mája.