Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Parlamentné voľby by v novembri vyhral Smer-SD, druhá SNS

Na snímke pohľad do rokovacieho pléna NR SR Foto: TASR - Michal Svítok

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1008 respondentov uskutočnila agentúra Focus v dňoch 23.-29. novembra.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Ak by sa parlamentné voľby konali ku koncu novembra, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 23,3 percenta hlasov. V Národnej rade (NR) SR by obsadil 40 kresiel. Druhá by vo voľbách skončila SNS, ktorá by získala 13,7 percenta hlasov a 23 kresiel v parlamente. Na treťom mieste by bola SaS s 13,6 percenta a 23 kreslami v NR SR. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1008 respondentov uskutočnila agentúra Focus v dňoch 23.-29. novembra.

Do Národnej rady SR by sa v novembri dostalo ešte ďalších päť strán, a to Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko so ziskom 8,8 percenta hlasov a v parlamente by získala 15 mandátov. Nasledovalo by hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré by volilo 8,2 percenta voličov a v Národnej rade SR by obsadilo 14 kresiel, strana Sme rodina - Boris Kollár by získala 7,9 percenta hlasov a 13 kresiel v parlamente, strana Most-Híd by skončila so ziskom 6,8 percenta a v parlamente by mala 12 mandátov. Do NR SR by sa dostalo aj KDH s 5,9 percenta a obsadilo by 10 kresiel.



Za bránami parlamentu by skončilo SMK-MKP s 4,4 percenta, #Sieť s 1,2 percenta, KSS s jedným percentom voličov. Taktiež Šanca s 0,9 percenta, SZS i SDKÚ-DS spoločne s 0,8 percenta či SKOK s 0,7 percenta.

Podľa prieskumu by sa ku koncu novembra na voľbách zúčastnilo 72,8 percenta opýtaných. Voliť by nešlo 16,8 percenta respondentov a 10,4 percenta opýtaných nevedelo odpovedať. Agentúra sa respondentov pýtala, ktorej strane alebo hnutiu by dali hlas, pričom im dala zoznam kandidujúcich strán a hnutí aj s možnosťou "iná strana".