Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prieskum: Polovica Čechov považuje rozpad Československa za chybu

Na archívnej snímke zroka 1992 v Javorine český premiér Václav Klaus (vpravo) a slovenský premiér Vladimír Mečiar Foto: TASR/Drahotín Šulla

V minulosti pritom jednoznačne prevažoval postoj, že rozdelenie krajiny bolo správne.

Praha 29. mája (TASR) - Polovica Čechov hodnotí rozdelenie Československa spred 25 rokov negatívne. Ukazujú to výsledky bleskového prieskumu spoločnosti Median pre Český rozhlas. V minulosti pritom jednoznačne prevažoval postoj, že rozdelenie krajiny bolo správne. Teraz vníma pozitívne rozpad Československa zhruba 44 percent ľudí, šesť percent sa k otázke nevedelo vyjadriť, informoval dnes Radiožurnál Českého rozhlasu.

Úlohu vtedajších premiérov Václava Klausa a Vladimíra Mečiara pri delení krajiny vníma väčšina Čechov skôr negatívne. Pozitívne hodnotí úlohu Klausa a Mečiara pri delení Československa tretina ľudí, vyplýva z prieskumu.

"Je dôležité doplniť dve veci. Za prvé, mladí Česi častejšie nemajú názor alebo ich táto, pre nich už historická udalosť, nezaujíma. Za druhé, fakt, že je ťažko rozdeliteľný sentiment verejnosti k udalosti i dvom do značnej miery kontroverzným osobám ako celku," uviedol Martin Buchtík zo spoločnosti Median.

Podľa neho zároveň postupne klesá záujem Čechov o dianie na Slovensku. Naopak väčší záujem o život Slovákov majú napríklad ľudia žijúci v krajoch susediacich so Slovenskom.

"Ešte pred piatimi rokmi sa o život bežných Slovákov zaujímala zhruba polovica občanov Českej republiky, dnes už je to len niečo málo cez 40 percent. Mladí ľudia do 30 rokov iba vo štvrtine prípadov deklarujú, že sa o život na Slovensku zaujímajú," doplnil Buchtík.

Veľká časť ľudí si taktiež myslí, že rozdelením spoločnej federácie získali viac Česi než Slováci.

Bleskový prieskum realizovala spoločnosť Median v dňoch 25. a 26. mája a zúčastnilo sa na ňom viac ako tisíc ľudí.