Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Favoritmi voličov na premiéra sú R.Fico, A.Danko a R.Sulík

Na snímke predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko na brífingu počas rokovania trojčlenných delegácii strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť na Úrade vlády SR v Bratislave 16. marca 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý realizovala pre denník SME, voliči ako budúceho premiéra najmenej akceptujú M.Kotlebu, I. Matoviča a A.Hlinu.

Bratislava 28. februára (Teraz.sk) - Podľa februárového prieskumu agentúry Focus by voličom na poste premiéra "najmenej prekážal" predseda Smeru-SD Robert Fico s podporou 34,3 percenta respondentov. Na druhom mieste by skončil líder SNS Andrej Danko, ktorý v prieskume získal o jednu desatinu menej, 34,2 percenta respondentov a na treťom mieste Richard Sulík (SaS), ktorý by neprekážal 33,9 percenta respondentov.

Respondentom by ako premiér najviac prekážal líder ĽS - NS Marian Kotleba, ktorého by ako predsedu vlády nechcelo 77 percent respondentov. V negatívnom rebríčku skončil na druhom mieste Igor Matovič (OĽaNO), ktorý by prekážal 68,4 percenta respondentom a na treťom mieste Alojz Hlina (KDH), ktorý by prekážal 66,3 percentám respondentov.

Ako uvádza na svojej stránke agentúra Focus, prieskum pre denník SME uskutočnila v dňoch 6.2. – 18.2.2017 formou osobného dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1512 respondentov.

Respondentom bola položená nasledujúca otázka:"Teraz Vám prečítam mená predsedov niektorých politických strán. Pri každom z nich mi, prosím, povedzte, či by vám osobne prekážalo alebo nie, keby sa daný politik stal po
nasledujúcich voľbách premiérom, teda predsedom slovenskej vlády. Vyjadrite sa, prosím, ku každému menu."


Tu je tabuľka s výsledkami prieskumu:

 percentá neprekážalo (vôbec + skôr)  prekážalo (veľmi + skôr) nevie
 Robert Fico 34,3 60,65,1
 Andrej Danko 34,2 58,96,9
Richard Sulík33,958,97,2
Boris Kollár30,363,56,2
Béla Bugár26,867,55,7
Igor Matovič26,268,45,4
Alojz Hlina19,966,313,8
Marian Kotleba17,977,05,1


Z údajov podľa agentúry Focus vyplýva, že medzi voličmi neexistuje zhoda na jednom výraznom kandidátovi na post premiéra po budúcich parlamentných voľbách, ktorý by neprekážal väčšine opýtaných, alebo by
dosiahol výraznejší pozitívny náskok v porovnaní s ostatnými predsedami. Vedúca trojica v akceptovanosti - Robert Fico, Andrej Danko a Richard Sulík - totiž dosahuje podobnú úroveň podpory.

V porovnaní s podobným prieskumom v decembri však všetci sledovaní politici okrem Roberta Fica v rebríčku akceptovanosti poklesli. Najviac Andrej Danko (o pätnásť bodov), ktorý v decembri skončil na prvom mieste rebríčka, Béla Bugár (o šesť bodov) a Richard Sulík (o štyri body, líder SaS klesol z druhého na tretie miesto). Keďže si úradujúci premiér podporu na úrovni 34 percent udržal, posunul sa v aktuálnom rebríčku na prvé miesto.

Poradie trojice politikov, ktorých si respondenti ako budúceho premiéra želajú najmenej, teda M.Kotlebu, I.Matoviča a A.Hlinu sa oproti decembru 2016 nezmenilo.