Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Politické strany sú presvedčené, že SR si rozvojovú pomoc môže dovoliť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vyplýva to z prieskumu, ktorý ešte v septembri realizovala nadácia Pontis v spolupráci s agentúrou FOCUS v súvislosti s budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Absolútna väčšina politických strán si myslí, že Slovensko si môže oficiálnu rozvojovú pomoc (ODA) dovoliť a vynaložené prostriedky sa mu, ako aj celej Európskej únii, vrátia. Vyplýva to z prieskumu, ktorý ešte v septembri realizovala nadácia Pontis v spolupráci s agentúrou FOCUS v súvislosti s budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Oslovili tie strany, ktorých preferencie sa podľa prieskumov agentúry FOCUS pohybovali nad jedným percentom. Z nich reagovali OĽaNO, Šanca, #Sieť, KDH, Most-Híd, Nova, SKOK!, SMK a Smer-SD.

Politické strany by zároveň navýšili objem oficiálnej rozvojovej spolupráce.

Slovensko na ňu v súčasnosti vynakladá približne 0,08 percenta hrubého národného dôchodku (HND). To je okolo 61 miliónov eur ročne. Podľa záväzkov EÚ by malo poskytovať 0,33 percenta HND, čo by predstavovalo 250 miliónov eur ročne.

Väčšina strán v prieskume deklarovala, že slovenský príspevok by sa mal postupne zvyšovať, nie však nad rámec 0,33 percenta HND.

Na druhej strane oveľa viac dôverujú domácim mimovládnym organizáciám, školám a firmám, ktoré realizujú rozvojové projekty v zahraničí, ako medzinárodným organizáciám.

Agende rozvojovej spolupráce však prikladá vysoký význam len KDH, ktoré si myslí, že boj s chudobou v rozvojových krajinách by mal byť prioritou vlády SR. Ostatné politické strany považujú rozvojovú spoluprácu za stredne až menej dôležitú.

Za najdôležitejšie označili najmä urgentné výzvy vo svete, ako je Ukrajina a Sýria. Záujem majú o systematickú a dlhodobú podporu existujúcich programov zameraných na prenos slovenských skúseností do krajín západného Balkánu a Východného partnerstva, prípadne o projekty týkajúce sa vzdelávania, zdravotníctva, vody a sanitácie napríklad v Keni, Južnom Sudáne či Moldavsku.