Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Prieskum: V strese sa za posledný rok cítilo vyše 70 percent Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Ďalších 23 percent dané pocity takmer nezažívalo.

Bratislava 17. októbra (TASR) - V strese a psychickej nepohode sa za posledný rok cítilo 77 percent Slovákov. Ďalších 23 percent dané pocity takmer nezažívalo. Vyplýva to z prieskumu lekárenskej skupiny Pilulka a výskumnej agentúry Behavio. Realizovali ho na Slovensku, v Česku, Maďarsku a Rakúsku na vzorke 1000 respondentov z každej krajiny.

S veľkým psychickým vypätím zápasia podľa prieskumu skôr ženy (21 percent) ako muži (13 percent). Prieskum tiež ukázal, že problémy s psychickou nepohodou sa týkajú každého tretieho mladého človeka do 24 rokov. Psychická nepohoda sa podľa prieskumu vekom znižuje. Pociťuje ju 22 percent opýtaných vo veku 25 až 34 rokov a 12 percent respondentov vo veku 35 až 44 rokov.

Hlavnými spúšťačmi psychickej nepohody sú podľa riaditeľky Linky dôvery Nezábudka Moniky Martinezovej problémy v medziľudských vzťahoch. "V rodine môže ísť o nedorozumenia medzi rodičmi a deťmi, osamelosť rodičov po tom, ako sa deti osamostatnia, nedostatok času dospelých detí pre rodičov alebo medzigeneračné problémy," priblížila. Pri partnerských vzťahoch môže ísť podľa nej o rozchody, rozvody, neveru alebo násilie.

Pri riešení psychických problémov sa pritom podľa prieskumu na odborníka obráti len 13 percent osôb. Najčastejšie ich Slováci riešia s partnerom či najbližšou rodinou (37 percent). Asi 15 percent opýtaných sa zverí priateľom alebo kolegom. Ďalších 14 percent respondentov si o problémoch na internete číta články, pozerá videá alebo diskutuje na fórach. Až pätina (20 percent) respondentov ich nerieši vôbec. Martinezová apeluje na ľudí, aby pri vážnych psychických problémoch vyhľadali odborníka.