Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Voľby by v septembri vyhral Smer-SD, nasledovalo by PS

Na archívnej snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD) Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pred bránami NR SR by zostali strany Demokrati (3,5 percenta), Aliancia (2,9 percenta) a Modrí, Most-Híd (1,4 percenta).

Bratislava 14. septembra (TASR) - Voľby do Národnej rady (NR) SR by v septembri vyhrala strana Smer-SD so ziskom 19,4 percenta hlasov. Nasleduje Progresívne Slovensko (PS) s 18,2 percenta a Hlas-SD s 15,1 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane televízie Joj.

Do parlamentu by sa dostali aj strana SaS (7,4 percenta), koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia (7 percent), SNS (6 percent) a KDH (6 percent). Nasledovalo by hnutie Sme rodina (5,3 percenta) a hnutie Republika (5,2 percenta).

Pred bránami NR SR by zostali strany Demokrati (3,5 percenta), Aliancia (2,9 percenta) a Modrí, Most-Híd (1,4 percenta). Potrebných päť percent by nezískali ani Kotlebovci - ĽSNS (0,6 percenta), Komunistická strana Slovenska, zoskupenie strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana, Spravodlivosť, My Slovensko, Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota a SDKÚ-DS, ktoré by získali zhodne po 0,3 percenta.

Do parlamentu by sa nedostali ani Pirátska strana - Slovensko (0,1 percenta) a Princíp (0,1 percenta). Nula percent by získali subjekty Spoločne občania Slovenska, Vlastenecký blok, Slovenské Hnutie Obrody a Karma.

Na základe výsledkov prieskumu by Smer-SD v parlamente získal 32 kresiel, PS 31 a Hlas-SD 25. S 12 poslancami by v NR SR boli SaS a koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia. Po desiatich poslancov by mali SNS a KDH. Sme rodina a Republika by získali zhodne po deväť mandátov.

Prieskum sa realizoval od 5. do 11. septembra na vzorke 1000 respondentov.