Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Voľby by vyhral Smer-SD pred SaS a SNS

NR SR, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý robila v dňoch 13. - 24. júla na vzorke 1025 respondentov agentúra Focus. Podľa výsledkov by sa do parlamentu dostalo spolu osem strán.

Bratislava 26. júla (TASR) - Ak by sa parlamentné voľby konali v polovici júla, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 26,4 percenta hlasov. V Národnej rady SR by tak obsadil 44 kresiel. Druhá by skončila SaS, ktorej by volebný výsledok 14,2 percenta priniesol 24 mandátov, a tretia SNS so 17 stoličkami za 10,3 percenta hlasov.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý robila v dňoch 13. - 24. júla na vzorke 1025 respondentov agentúra Focus. Podľa výsledkov by sa do parlamentu dostalo spolu osem strán.

Štvrté by skončilo hnutie OĽaNO-NOVA, ktorému by dalo hlas 9,2 percenta opýtaných, čo by znamenalo 15 poslaneckých mandátov. Nasleduje ĽSNS s 9,1 percentami hlasov a rovnako 15 kreslami. Sme rodina by som ziskom 8,2 percenta dostalo 14 stoličiek a KDH, ktoré by volilo 6,3 percenta opýtaných, by malo 11 mandátov. Poslednou stranou, ktorá by sa dostala do parlamentu, by bol Most-Híd. Hlas by mu odovzdalo 6,2 percenta ľudí, čo by znamenalo zisk desiatich mandátov.



Pred bránami parlamentu by opäť zostala SMK, ktorú by volili podľa prieskumu štyri percentá opýtaných. Niečo viac ako jedno percento ľudí by si vybralo strany SZS a KSS. Ostatné strany by nezískali ani percento hlasov.

Agentúra pri prieskume postupovala tak, že respondentom predložila zoznam s názvami politických strán, hnutí a ich skratkami, kde si mohli vybrať aj možnosť "iná strana". Ľudí sa pýtali, ktorej strane alebo hnutiu by dali svoj hlas. Z prieskumu tiež vyplynulo, že voliť by nešlo 19,2 percenta opýtaných, nevedelo odpovedať 14,2 percenta a ostatných 66,6 percenta respondentov rozdelilo stranám spomínané preferencie.