Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Voľby by vyhral Smer-SD, druhá by bola SaS, tretia ĽSNS

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Funtál

Prieskum verejnej mienky robila agentúra Focus v dňoch 11. - 18. septembra na vzorke 1005 respondentov.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Ak by sa parlamentné voľby konali v polovici septembra, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 26 percent hlasov. V Národnej rady SR by tak obsadil 43 kresiel. Druhá by skončila SaS, ktorej by volebný výsledok 14 percent priniesol 23 mandátov, a tretia ĽSNS so 17 stoličkami za 10,4 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý robila v dňoch 11. - 18. septembra na vzorke 1005 respondentov agentúra Focus.




Podľa výsledkov by sa do parlamentu dostalo spolu osem strán. Štvrté by skončilo hnutie OĽaNO-NOVA, ktorému by dalo hlas 9,6 percenta opýtaných, čo by znamenalo 16 poslaneckých mandátov. Nasleduje Sme rodina s 9,1 percentami hlasov a 15 kreslami. SNS by so ziskom 8,7 percenta dostala rovnako 15 mandátov a KDH, ktoré by volilo 6,4 percenta opýtaných, by malo 11 poslancov. Poslednou stranou, ktorá by sa dostala do parlamentu, by bol Most-Híd. Hlas by mu odovzdalo šesť percent ľudí, čo by znamenalo zisk desiatich mandátov.




Pred bránami parlamentu by opäť zostala SMK, ktorú by volili podľa prieskumu štyri percentá opýtaných, SZS by získala 1,6 percenta. Ostatné strany by nezískali ani percento hlasov.

Agentúra pri prieskume postupovala tak, že respondentom predložila zoznam s názvami politických strán, hnutí a ich skratkami, kde si mohli vybrať aj možnosť "iná strana". Ľudí sa pýtali, ktorej strane alebo hnutiu by dali svoj hlas. Z prieskumu tiež vyplynulo, že voliť by nešlo 18,9 percenta opýtaných, nevedelo odpovedať 12,4 percenta a ostatných 68,7 percenta respondentov rozdelilo stranám spomínané preferencie.