Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Vo voľbách by podľa prieskumu zvíťazil Smer

Robert Fico, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Do NR SR by sa dostalo šesť strán, SNS a SMK by vo voľbách neuspeli.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Ak by sa parlamentné voľby uskutočnili v marci, so ziskom 47,2 percenta hlasov by v nich zvíťazila strana Smer-SD. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky spoločnosti MEDIAN SK, ktorý sa uskutočnil od 4. do 31. marca náhodným kvótnym výberom na vzorke 1134 respondentov vo veku 18 až 79 rokov.

Na druhom mieste by so ziskom 9,6 percenta skončilo KDH, nasleduje OĽaNO (deväť percent). Štvrtá priečka patrí strane Most-Híd (6,4 percenta), nasleduje SaS (6,2 percenta) a ako posledná by sa do parlamentu dostala SDKÚ-DS (šesť percent). Tesne pred bránami zákonodarného zboru by skončila SNS (4,8 percenta) nasledovaná SMK (4,6 percenta). Podpora žiadnej ďalšej strany ani hnutia, vrátane Novy Daniela Lipšica či ĽS-HZDS, by nepresiahla dve percentá.

Respondenti v odpovedi na otázku: "Keby zajtra boli voľby do Národnej rady SR, zúčastnili by ste sa ich?", odpovedali "určite áno" 30,4 percenta, a "skôr áno" 22,9 percenta. Možnosť "skôr nie" si vybralo 10,4 percenta a "určite nie" 31 percent opýtaných. Nerozhodnutých bolo podľa prieskumu 5,3 percenta respondentov.

Oproti februárovému prieskumu spoločnosti MEDIAN SK si mierne polepšili Smer-SD, KDH, OĽaNO a SNS. Naopak, pokles zaznamenali Most-Híd, SaS, SDKÚ-DS aj SMK.