Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viac ako polovica Slovákov (54 percent) priznala mierne až veľké obavy z toho, ako narušené vzťahy s Českom ovplyvnia naše zahranično-politické vzťahy s ostatnými Európskymi krajinami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. apríla (TASR) - Sedemdesiat percent Slovákov je za to, aby sa slovenská vláda snažila urovnať vzťahy s Českou republikou. Opačný názor má 17 percent populácie. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia, realizovaného 13. až 18. marca na vzorke 1030 respondentov.

Presvedčenie o nevyhnutnosti urovnania slovensko-českých vzťahov je najsilnejšie medzi obyvateľmi Bratislavského kraja (84 percent), obyvateľmi najväčších miest (82 percent), ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním (81 percent) a mladou generáciou do 24 rokov (79 percent).

Najväčšie presvedčenie o potrebe urovnať vzťahy s Českom vyjadrili sympatizanti Progresívneho Slovenska (97 percent). Za nimi nasledujú potenciálni voliči Maďarskej aliancie či hnutia Slovensko. Zo sympatizantov koaličných strán vnímajú potrebu urovnať vzťahy s Českom najsilnejšie potenciálni voliči Hlasu (69 percent). Sympatizanti Smeru zastávajú tento názor v polovici prípadov (49 percent).

Viac ako polovica Slovákov (54 percent) priznala mierne až veľké obavy z toho, ako narušené vzťahy s Českom ovplyvnia naše zahranično-politické vzťahy s ostatnými Európskymi krajinami. Necelá tretina sa dôsledkov česko-slovenských vzťahov neobáva.

Nadpriemerné znepokojenie v prieskume vyjadrili sympatizanti strán opozície a mimoparlamentných Demokratov. Medzi voličmi, ktorí by aj v súčasnosti volili strany súčasnej vládnej koalície, neexistuje jednoznačný názor. Približne polovica pociťuje určité obavy z narušenia ďalších medzinárodných vzťahov, druhá polovica ostáva pokojná. Najpokojnejší sú potenciálni voliči Smeru a Republiky.