Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prieskumy je možné zverejniť najneskôr tri dni pred referendom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V deň konania plebiscitu je taktiež zakázané presviedčanie občanov v budovách, kde sídlia okrskové komisie a v ich bezprostrednom okolí.

Bratislava 1. februára (TASR) - Moratórium, ktoré by zakazovalo propagačné aktivity, pri referende nie je. Aj napriek tomu platí niekoľko obmedzení. Napríklad výsledky prieskumov, ktoré sa týkajú otázok, možno zverejniť najneskôr tri dni pred konaním referenda. V prípade plebiscitu o ochrane rodiny pripadá tento deň na stredu 4. februára. Pre TASR to uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie Verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

"Tiež nie je možno zverejňovať v deň referenda výsledky prieskumov hlasovania," dodala Chmelová. V deň konania plebiscitu je taktiež zakázané presviedčanie občanov v budovách, kde sídlia okrskové komisie a v ich bezprostrednom okolí. "Iné obmedzenia zákon neustanovuje," doplnila Chmelová.

Plebiscit sa uskutoční v sobotu 7. februára. Svoj hlas môžu občania odovzdať v hlasovacích miestnostiach v čase od 07.00 h do 22.00 h.

Občania sa budú v referende vyjadrovať k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.