Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Slovensko

Pojednávanie v kauze prievalu v Bani Nováky bude pokračovať na jeseň

Foto: youtube

Hlavné pojednávanie by malo opäť pokračovať od 21. do 23. októbra.

Prievidza 28. júna (TASR) - Samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi Pavol Bielik 27. júna prerušil hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického prievalu v Bani Nováky z novembra 2006, pri ktorom zahynuli štyria baníci.

Pojednávanie by malo opäť pokračovať koncom októbra tohto roka. TASR o tom informoval Michal Turák z Krajského súdu v Trenčíne.

Počas tohto týždňa od 24. do 27. júna na OS v Prievidzi spolu vypovedalo 24 svedkov, ktorí sú zamestnancami Bane Nováky. "V rámci tohtotýždňového pojednávania vypovedali baníci, ktorí pracovali na úseku, kde k tragickému prievalu došlo. Tiež baníci, ktorí sa zúčastňovali na tvorbe plánu dobývania a odborných hodnotení stavu úseku, kde sa od 4. novembra vyskytovala voda. Spomínaní sa vyjadrovali k podmienkam na úseku v bani či bežnej prevádzke v bani," zhrnul tohtotýždňové pojednávanie Filip.

Hlavné pojednávanie by malo opäť pokračovať od 21. do 23. októbra. Ako doplnil Filip, v tomto termíne budú na súde vypovedať svedkovia, ktorí mali byť vypočutí počas predchádzajúcich pojednávaní a ďalší svedkovia tragického prievalu.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza Ing. Dalibor R., bývalý riaditeľ odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, Karol D., vedúci odboru riadenia výroby, RNDr. Jozef H., vedúci koordinátor výroby na úseku odboru merania a geológie, a Ing. Stanislav V., samostatný hydrogeológ zo závodu Bane Nováky, kde sa tragédia stala. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až 10 rokov.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť. Štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.