Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini chce zefektívniť školský systém

Minister školstva vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf rezortu sa prihovoril aj učiteľom, priznal, že môžu mať pocit, že ich povolanie je nedocenené.



Bratislava 1. septembra (TASR) – Nedávno vymenovaný minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) prevzal funkciu šéfa rezortu s cieľom zefektívniť školský systém a pokračovať v trende modernizácie. Povedal to v dnešnom príhovore pred začiatkom nového školského roka.

"Za dôležitú v tomto snažení považujem spoluprácu s celou sieťou škôl aj našich školských partnerov, so samosprávami a aj s rodičmi. Ako meradlo úspechu nevnímam počet schválených zákonov ani interaktívnych tabúľ," uviedol Pellegrini. Verí, že sa podarí vytvoriť taký model, v ktorom žiaci dostanú dostatočný priestor na rozvoj svojich schopností a talentu, aby sa pre nich škola stala naozaj základom pre budúci život.

Upozornil, že zriaďovatelia, ako aj samotný rezort školstva, musia reagovať na situáciu na trhu práce. "Je našou povinnosťou podporovať také študijné odbory, v ktorých absolventi nájdu uplatnenie. Voľba povolania je jednou z najdôležitejších udalostí v živote človeka a úloha rodiny v tomto procese je neodškriepiteľná," skonštatoval minister. Apeloval preto na rodičov, aby boli svojim deťom nápomocní pri voľbe takého študijného odboru, vďaka ktorému sa v budúcnosti nestratia.

Šéf rezortu sa prihovoril aj učiteľom, priznal, že môžu mať pocit, že ich povolanie je nedocenené. "Vždy ste boli, ste a vždy budete tým rozhodujúcim článkom v reťazci výchovy a získavania vzdelania našich detí. Bez akýchkoľvek oficialít vás chcem ubezpečiť, že urobím všetko pre to, aby som bol pre vás vnímavým a ústretovým partnerom so schopnosťou dať školstvu vážnosť, rešpekt a postavenie, aké si zaslúžite," odkázal pedagógom Pellegrini.

Zdroj príhovoru: RTVS