Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prijímačky na SŠ cez celoštátny test môžu byť už na budúci rok

Na ilustračnej fotografii sú žiaci deviateho ročníka. Foto: TASR - František Iván

Minister školstva Peter Plavčan (nominat SNS) povedal, že rezort na tom pracuje s Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania, bude však treba zmeniť právne predpisy.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Prijímacie testy deviatakov na stredné školy formou celoštátneho testu môžu byť podľa ministra školstva Petra Plavčana (nominanta SNS) reálne už v budúcom roku. "S vysokou pravdepodobnosťou je to možné," povedal po dnešnom rokovaní vlády.

Šéf rezortu školstva uviedol, že už na tom ministerstvo pracuje s Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). "Domnievam sa, že výsledky z Testovania 9 by bolo možné použiť na prijímačky, ale bude si to žiadať aj zmenu právnych predpisov," skonštatoval Plavčan.

Spojenie Testovania 9 s prijímacími testami sa podľa jeho slov má objaviť medzi úlohami, ktoré by sa dali zrealizovať v tomto roku. "Šestnásteho mája by sme mali mať prehľad týchto úloh a mala by sa tam objaviť aj táto úloha," skonštatoval minister.

Aj minulý rok v máji sa riešila otázka, či budúcoroční deviataci absolvujú prijímacie skúšky na stredné školy formou celoštátneho testu. V tom čase to ale nebolo isté. Vtedajší minister školstva Juraj Draxler v tom čase uviedol, že dôležité je napríklad správne nastavenie formátu testu, počtu otázok či ich štruktúry. "Je to jedna z tých kľúčových vecí, ktoré nás teraz obmedzujú v tom rozhodnutí, či už naozaj od budúceho roku budeme mať celoštátny test, ktorý bude vstupným testom na stredné školy alebo či si potrebujeme nechať nejaký dlhší čas na to, aby sme vedeli systém nastaviť naozaj komplexne a absolútne spoľahlivo," vysvetlil. Taktiež podotkol, že treba lepšie nastaviť aj systém kreovania testov a systém recenzentov.