Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V prijímaní väzňov z Guantánama vidí Lipšic servilitu

Na snímke Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

"Prijímať ďalšie a ďalšie skupiny, o ktorých vieme, že mali napojenie na teroristické skupiny, považujme za prejav nesvojprávnosti krajiny," uviedol Daniel Lipšic.

Bratislava 27. januára (TASR) - Slovensko prevzalo z Guantánama v rámci Európy takmer najvyšší počet väzňov, pričom nejde o úplne nevinné osoby a ani nie sú bez rizika. Po dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa vo vyhradenom režime venoval bezpečnostnej situácii v SR po udalostiach vo Francúzsku, to uviedol poslanec Daniel Lipšic (nezaradený).

"Považujem to osobne za prejav zvláštnej servility, že SR, ktorá prijala osem väzňov, je po Veľkej Británii (14) a Francúzsku (9) treťou krajinou z hľadiska ich počtu," zdôraznil Lipšic. Podľa jeho slov tvrdiť, že tieto osoby nepredstavujú žiadne riziko, je nepravda. "Prijímať ďalšie a ďalšie skupiny, o ktorých vieme, že mali napojenie na teroristické skupiny, považujme za prejav nesvojprávnosti krajiny," odkázal.

Lipšic tvrdí, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na výbore prijímanie väzňov vysvetľoval tým, že takto SR nemusí prijímať stovky utečencov, ako prijali napr. Rakúšania zo Sýrie. "Ja si nemyslím, že je to buď-alebo. Keď som bol minister vnútra, neprijímali sme ani Sýrčanov, ani väzňov z Guantánama. Veď Američania majú zákon zakazujúci, aby títo väzni vstúpili na americkú pôdu. Keď nie sú nebezpeční, tak prečo? Premiér má veľké ramená, ak ide o USA, na druhej strane robí servilné kroky, ktoré nie sú principiálne," povedal opozičný poslanec.

Nebezpečenstvo vidí Lipšic v tom, že väzni z Guantánama "absolvovali teroristické výcviky a často sú v kontakte s bývalými spolubojovníkmi. Nemôžeme tvrdiť, že Slovensko nie je zaujímavé, veď pred rokom bol útok v Sofii, kde bol autobus s Izraelčanmi vyhodený do vzduchu. SR teda nie je imúnna," myslí si.



SR doteraz prijala osem väzňov z americkej väznice Guantánamo na Kube, na našom území ich je ešte šesť. Kaliňák uistil, že žiaden z nich tu neostane. Na margo Lipšicovej kritiky ich počtu povedal, že poslanec z toho robí politiku. "Je mi to ľúto. Ide však o poznané riziko. Pri týchto ľuďoch nikdy neboli dodané žiadne dôkazy, že by sa podieľali na nejakom teroristickom útoku," podotkol minister s tým, že od začiatku prijímania väzňov nedošlo k zvýšenému riziku.

Či je pravdou, že SR nemusí vďaka prijímaniu väzňov z Guantánama prijímať toľko utečencov, Kaliňák priamo nepotvrdil, ani nevyvrátil. "Výbor bol utajený," povedal.

Počas minulého roka sa napriek udalostiam v Európe bezpečnostná situácia na Slovensku podľa Kaliňáka nezmenila. "Nikdy neviete vylúčiť akékoľvek útoky absolútne. Sme stredne veľkou krajinou, ktorá nemá veľkú rizikovú komunitu, preto si myslím, že sme spôsobilí ju monitorovať v prípade okolností smerujúcich k radikalizácii," uistil.