Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SVETOVÝ DEŇ AUTIZMU: Slovenské mestá sa rozsvietia namodro

Bratislavský hrad vysvietený na modro v rámci celosvetového Dňa autizmu, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Autizmus je pervazívna vývinová porucha prejavujúca sa predovšetkým v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti.

Bratislava 1. apríla (TASR) - V noci zo soboty (2.4.) na nedeľu (3.4.) sa Bratislavský hrad rozsvieti na modro. Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) si týmto spôsobom pripomenie Svetový deň povedomia o autizme (2.4.)

"Ako prejav úcty k ľuďom s touto vývinovou poruchou sa južná a západná strana hradného paláca po zotmení nasvieti modrou farbou, ktorá je symbolom komunikácie," informuje komunikačný odbor NR SR. Práve znížená schopnosť, resp. neschopnosť vzájomnej spoločenskej interakcie, bežnej komunikácie je jedným zo základných prejavov autizmu.

NR SR sa tak pripojí k ďalším parlamentom a vládam na celom svete, ktoré sa zapojili do kampane "Light It Up Blue!", aby upozornili na autizmus, ktorý postihuje približne 70 miliónov ľudí na svete. Cieľom iniciatívy je zvýšiť povedomie o tomto spoločenskom probléme nielen u verejnosti, ale aj u štátnych predstaviteľov.

Podobne ako Bratislavský hrad sa na modro rozsvieti viac ako 200 významných budov po celom svete, napríklad Opera v Sydney, Empire State Building a Rockefeller Center v New Yorku, Willis Tower v Chicagu či parlament v Budapešti.

Primaciálny palác tiež v modrom


Primaciálny palác v Bratislave bude v sobotu (2.4.) vysvietený na modro. Hlavné mesto sa totiž zapojí do celosvetovej kampane Rozsvieť modrú, ktorá je zameraná na zvýšenie povedomia o autizme. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Bratislava chce týmto spôsobom vyjadriť podporu všetkým, ktorých sa autizmus dotýka. "Verím, že tak nielen zvýšime povedomie o tomto ochorení, ale zároveň aj podporíme ľudí trpiacich touto chorobou," priblížil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Ako prejav úcty k tejto vývinovej poruche sa 2. apríla významné budovy a stavby po celom svete rozžiaria na modro. Táto farba je totiž symbolom komunikácie, pričom tak ako ľudia dlhé roky nerozumeli autistom, ani oni nerozumeli zdravým.

"Modré svetlo pomáha zacieliť pozornosť verejnosti na autizmus – vývinovú poruchu, ktorá ovplyvňuje v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete," uviedla Kohútiková. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme a snaha začleniť ich medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život.

Okrem Primaciálneho paláca sa zo soboty na nedeľu (3.4.) rozsvieti na modro aj Bratislavský hrad. Vo večerných hodinách dnes bude v modrej farbe osvetlený aj balkón radnice v Levoči.

Modrá brána zámku v Bojniciach


K Svetovému dňu povedomia o autizme sa v sobotu 2. apríla pripojí aj Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Urobí tak prostredníctvom vysvietenia vstupnej brány Bojnického zámku na modro, jeho zamestnanci a návštevníci zase pripnutím modrých stužiek na svoje šatstvo. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

"Vstupná brána zámku sa do modrej farby zahalí 2. apríla vo večerných hodinách, a to od 20.00 do 22.00 h. Modré stužky budú voľne prístupné aj pre návštevníkov múzea, ktorí si ich budú môcť zobrať a pripnúť na svoje oblečenie," uviedla Gordíková.

Prešov rozsvieti vodárenskú vežu na modro


Prešovská radnica pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme vysvieti na modro vodárenskú vežu, ktorá je jedným zo symbolov mesta. Týmto krokom mesto vyjadrí spolupatričnosť s ľuďmi trpiacimi autizmom. Prešov sa pripája k celosvetovej kampani Rozsvieť modrú, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o autizme a snaha začleniť ľudí s touto diagnózou medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život. Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, vodárenská veža sa zafarbí na modro od soboty 2. apríla a takto bude svietiť celý budúci týždeň do nedele 9. apríla.

Do kampane sa môžu zapojiť aj občania mesta nosením modrého odevu alebo jeho doplnkov. „Pomoc potrebujú nielen osoby, ktoré trpia týmto ochorením, ale mnohokrát aj ľudia z ich okolia, ktoré je ich postihnutím tiež zasiahnuté. Preto je dôležité, aby sme sa snažili pochopiť ich špecifický svet," povedala prešovská primátorka Andrea Turčanová, ktorá solidaritu s autistami prejaví tým, že sa tiež oblečie do modrého.

Prešov je pre autistov dôležitým miestom, lebo tu sídlia viaceré výchovno-vzdelávacie inštitúcie. Na Vodárenskej ulici pôsobí špecializovaná Súkromná základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom, zároveň je tam aj Francesco - regionálne autistické centrum a tiež Krajské autistické centrum. Súčasťou školy je od roku 2008 aj školský klub a Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva. Pomoc v nich nachádza vyše 300 klientov z celého východného Slovenska.

Povedomie o autizme podporuje aj Trenčiansky samosprávny kraj


Svetový deň povedomia o autizme, ktorý si dnes pripomína široká verejnosť, podporuje aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Solidaritu s ľuďmi, ktorí trpia touto vývinovou poruchou, sa rozhodol vyjadriť rozsvietením dvoch poschodí budovy Úradu TSK. Informovala o tom Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

"Ako zriaďovateľ 24 zariadení sociálnych služieb zabezpečujúcich starostlivosť aj pre ľudí trpiacich autizmom si TSK uvedomuje potrebu zvýšiť povedomie o tejto vývinovej poruche. Rozsvietením dvoch poschodí na budove Úradu TSK modrou farbou sa preto rozhodol vyjadriť svoju solidaritu," uviedla Rezáková.

Pripomenula, že medzi kľúčové priority kraja patrí aj výstavba autistického centra, ktoré má vzniknúť v Trenčíne a následné zosieťovanie poskytovania služieb ľuďom postihnutým autizmom.

Dvojica podlaží budovy úradu kraja sa na modro rozsvietila už v noci z piatka (1.4.) na dnes, rovnako bude svietiť aj počas celej dnešnej noci.

Do modrej farby sa na vyjadrenie podpory ľuďom trpiacim autizmom na chvíľku, podobne ako Úrad TSK, zahalia aj mnohé ďalšie významné historické či štátne dominanty na Slovensku i po celom svete. "TSK vyzýva aj verejnosť na vyjadrenie solidarity oblečením sa do modrej, ktorá sa v tomto ponímaní stala symbolom komunikácie. Komunikácie, prostredníctvom ktorej má široká verejnosť hlbšie porozumieť autizmu a vytvoriť podmienky na to, aby svetu porozumeli aj ľudia trpiaci touto diagnózou," uzavrela Rezáková.

Žilina si dnes pripomenie Svetový deň povedomia o autizme


Svetový deň povedomia o autizme si dnes pripomenie aj mesto Žilina. Urobí tak vo večerných hodinách modrým vysvietením budovy žilinskej radnice, Burianovej veže a Budatínskej veže. V areáli Budatínskeho hradu čaká na verejnosť, ktorá chce vyjadriť solidaritu s ľuďmi trpiacimi autizmom, aj kultúrny program. TASR o tom informovala Michaela Koláriková z oddelenia práce s verejnosťou Považského múzea v Žiline.

Kultúrny program v parku Budatínskeho hradu začne o 17.00 h, malí i veľkí návštevníci si budú môcť počas neho zahrať hradné hry, ako napríklad tandemové lyže, hod na cieľ či labyrint. "Následne počkáme na zotmenie, kedy sa vysvieti veža Budatínskeho hradu namodro. Verejnosť bude mať špeciálne možnosť prehliadnuť si Budatínsku vežu aj zvnútra. Vstúpiť do veže bude možné od 18.00 h do 19.00 h," avizovala Koláriková.

Vyjadriť solidaritu s ľuďmi s autizmom môžu obyvatelia Žiliny prostredníctvom modrej farby akokoľvek. "Napríklad aj prečítaním si knižky v modrom obale. A na toto chce upozorniť kníhkupectvo Artforum svojím modrým výkladom. Po zotmení bude na modro svietiť aj Radnica mesta Žilina a Burianova veža," dodala Koláriková.

Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom - Žilinský región sa do modrej kampane zapája už po štvrtý raz, pričom sa k nej pripojilo aj mesto Žilina a Považské múzeum.

Modrý pochod v Sabinove


Sabinovčania si dnešný Svetový deň povedomia o autizme pripomenuli Modrým pochodom. Asi 50 ľudí prišlo pred budovu mestského úradu, odkiaľ spoločne prešli mestom k soche Sabíny, ktorej dali na hlavu modrý kvetinový venček a k oblakom vypustili 30 modrých balónov. Akciu prišli podporiť domáci umelci aj hudobníci z Prešova.

S myšlienkou povzbudiť rodiny s autistickými deťmi a ukázať, že patria do spoločnosti, rovnako ako ostaní ich rovesníci, prišla referentka sociálnych služieb Mestského úradu v Sabinove Marianna Tobiášová, ktorá má syna s touto diagnózou. Pre TASR uviedla, že presná evidencia počtu autistov v Sabinove neexistuje, no podľa štatistických odhadov ich môže byť niečo vyše 60, čo je pri počte 12.000 obyvateľov pol percenta populácie.

Ďalšou iniciatívou, spojenou so Svetovým dňom povedomia o autizme, bude v pondelok 4. apríla o 14.00 h otvorenie Modrej výstavy v Kultúrnom centre Na korze v Sabinove. Vystavia tu 22 detských prác autistov, ktoré im zapožičala Súkromná základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom v Prešove. Medzi vystavenými prácami budú kresby, plastiky, reliéfy i figúrky z hliny.

"Bude tam aj kresba môjho šesťročného syna Edka, ktorú vytvoril v škôlke, keď mali kresliť na tému môj najlepší priateľ. Syn, ktorý je autistom, nakreslil svojho staršieho 11-ročného brata Jakubka, ktorý je pre neho veľkým vzorom. Nám tiež veľmi pomáha rozvíjať intelekt nášho Edka," uviedla Tobiášová. Zdravotný stav malého autistu mu umožňuje integrovať sa medzi zdravé deti a je socializovaný v klasickej materskej škole v Sabinove.

Okrem prác detí budú v Kultúrnom centre Na korze zároveň vystavené aj fotografie osobností a kolektívov podporujúcich myšlienku Iný neznamená byť menejcenný. Autorom 17 fotografií je Adam Brižek, ktorý ich nafotil s logom autistov. Je medzi nimi speváčka Katka Koščová, Martin Husovský zo skupiny Komajota, kapela Heľenine oči, skupina N3O Akustika, Kiick Boxing club Panter, súbory Sabiník a Sabinovčan a ďalší podporovatelia tejto myšlienky.

Výstava potrvá do konca apríla.

Svetový deň autizmu


Svetový deň povedomia o autizme vyhlásila na tento deň Organizácia spojených národov, každoročne sa pri tejto príležitosti koná po celom svete množstvo osvetových projektov s cieľom zvýšiť povedomie o autizme a pomôcť autistom začleniť sa do spoločnosti. "Prostriedkom upozorňovania na problémy súvisiace s autizmom sa stala modrá farba, ktorá je považovaná za farbu komunikácie. Práve v oblasti komunikácie majú ľudia s poruchami autistického spektra výrazné znevýhodnenia," ozrejmila Gordíková.

Autizmus je pervazívna vývinová porucha prejavujúca sa predovšetkým v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Deficit v oblasti komunikácie spôsobuje problém s porozumením reči druhých či udržaním konverzácie. Úzko s tým súvisí aj následná obmedzená schopnosť nadväzovať vzťahy či prejavovať city.