Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Primátor R. Soboty J. Šimko je ďalším kandidátom na prezidenta

V sobotu 14. decembra 2013 počas tlačovej konferencie v Banskej Bystrici ohlásil svoj záujem stať sa budúcim prezidentom Slovenska primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko (na snímke). Foto: TASR/Dušan Hein

Šimko, ktorý pochádza z regiónu s najvyššou mierou nezamestnanosti v rámci Slovenska, by sa chcel zo svojej budúcej pozície zasadiť najmä o získavanie pracovných miest.

Banská Bystrica 14. decembra (TASR) - V poradí už dvanástym kandidátom, ktorý ohlásil svoj záujem stať sa budúcim prezidentom Slovenska, je primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Na tento post ho navrhla Strana moderného Slovenska (SMS) niekdajšieho poslanca za ĽS-HZDS Milana Urbáni.

Ako Šimko na dnešnej tlačovej konferencii povedal, s myšlienkou kandidovať koketoval už dlhší čas. Definitívne ho presvedčila až ponuka SMS. Strana totiž podľa neho zaznamenala úspech v nedávnych krajských voľbách, keď jej kandidáti získali dohromady 41.339 hlasov.

Šimko, ktorý pochádza z regiónu s najvyššou mierou nezamestnanosti v rámci Slovenska, by sa chcel zo svojej budúcej pozície zasadiť najmä o získavanie pracovných miest. Aj keď mu to právomoci priamo neumožňujú, vplývať na výkonnú moc by chcel napríklad aj tým, že sa bude aktívne zúčastňovať na zasadaniach vlády.

Podľa predsedu SMS Milana Urbániho strana už niekoľko týždňov zbiera podpisy pre Jozefa Šimka. "Máme už viac ako 5000 podpisov. Robíme všetko preto, aby sme potrebný počet 15.000 podpisov dosiahli čo najskôr," povedal TASR.

Ako ďalej uviedol, strana by sa chcela zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu, kde chce postaviť všetkých 13 kandidátov. Veľmi aktívne chce vstúpiť aj do najbližších komunálnych volieb.

Hlavnou úlohou strany je ale preniesť rozhodovaciu právomoc od politikov k občanovi. Problémy a otázky ľudu chcú riešiť pomocou SMS-referend a internetových referend. Chcú tiež spojiť všetky dôležité voľby do jedného termínu. "Vyhlasujeme nekompromisný boj chudobe na Slovensku. Našim cieľom je tiež aby sa platy občanov Slovenska vyrovnali platom ľudí v Európske únii," zdôraznil Urbáni.