Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

SK MTP: Prioritou by mala byť stabilizácia zdravotníckych pracovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Šluchová si nemyslí, že sa zdravotníctvo v poslednom období posunulo k lepšiemu. Za problémový považuje najmä ambulantný sektor.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Prioritou v zdravotníctve by v budúcom roku mala byť stabilizácia zdravotníckych pracovníkov. Pre TASR to uviedla prezidentka Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) Iveta Šluchová s tým, že nejde iba o finančné ohodnotenie. Volá po vytvorení podmienok pre prácu v tíme, kde má každý svoje miesto a nie sú v ňom znevýhodnení ľudia s rovnakou úrovňou vzdelania rozličným prístupom.

"Mám pocit, že stále sa točíme v akomsi bludnom kruhu, kde je najvypuklejším problémom nedostatok zdravotníckeho personálu, ktorý sa vyhrotil po pandémii. Zhoršili sa vzťahy na pracoviskách a zdravotnícki pracovníci vo väčšine trpia syndrómom vyhorenia. Chýbajú lekári aj stredný zdravotnícky personál, čo má dopad na kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti v ústavnej, ale hlavne v ambulantnej sfére," poznamenala.

Šluchová si nemyslí, že sa zdravotníctvo v poslednom období posunulo k lepšiemu. Za problémový považuje najmä ambulantný sektor. "Už dnes nie je výnimkou, že potrebujete konkrétne odborné vyšetrenie a vo vašom okrese nie je ambulancia s požadovaným zameraním. Takže dostanete odporúčanie, že si máte v rámci Slovenska nájsť odborníka, a to aj v prípade, že ide o malé dieťa," skonštatovala.

Za pozitívum označila tohtoročné rokovania komory s predstaviteľmi rezortu zdravotníctva. Priniesli podľa nej určitý posun v oblasti kompetencií niektorých povolaní. "Dostali sme väčší priestor ako v minulosti a stretli sme sa aj so snahou riešiť naše požiadavky. Nemôžem hovoriť o míľových krokoch, ale úprimne ma potešili aj malé výhry," podotkla. Komore sa podľa jej prezidentky podarilo dostať do povedomia verejnosti aj iných pracovníkov ako sestra a lekár. Upozornila, že bez ostatných zdravotníckych povolaní by bol systém nefunkčný.

Šluchová tiež víta zvýšenie platov zdravotníckych pracovníkov od začiatku roka. "Ani tento proces sa však nezaobišiel bez problémov, nakoľko my sme si museli tvrdo vybojovať rešpektovanie profesií združených v SK MTP," doplnila. Na budúci rok treba podľa nej stanoviť jasné pravidlá v personálnom zabezpečení, zostaviť ošetrovateľské tímy, správne nastaviť vzdelávací systém aj kompetencie v jednotlivých profesiách.