Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Prioritou MZV v roku 2016 bude pomoc krajinám zasiahnutým migráciou

Ilustračné foto. Foto: TASR

Oficiálna rozvojová pomoc bude aj v roku 2016 v najväčšej miere smerovaná do programových krajín – Moldavska, Kene a Afganistanu.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Na základe schváleného rozpočtu bude mať ministerstvo zahraničných vecí (MZV) v budúcom roku na bilaterálnu rozvojovú spoluprácu k dispozícii vyše 5,9 milióna eur. Ide o podobnú sumu, akú na tento účel MZV vyčlenilo tento rok.

Oficiálna rozvojová pomoc bude aj v roku 2016 v najväčšej miere smerovaná do programových krajín – Moldavska, Kene a Afganistanu. Pôjde hlavne na oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, vodného hospodárstva, dobrej správy vecí verejných a budovanie inštitúcií občianskej spoločnosti.

K prioritám rozvojovej spolupráce budú naďalej patriť krajiny Východného partnerstva a západného Balkánu, kde bude kľúčovou oblasťou odovzdávanie transformačných a integračných skúseností.

"Novú výzvu predstavuje migračná kríza, na ktorú Slovensko reaguje využívaním politických aj finančných nástrojov. Pomoc krajinám zasiahnutým vlnou migrácie bude jednou z dôležitých priorít v nasledujúcom období," priblížil pre TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Rezort spolu s vlaňajšími nevyčerpanými prostriedkami disponoval tento rok na bilaterálnu rozvojovú spoluprácu sumou takmer 6,8 milióna eur. Na projekty v Afganistane poskytol 199.960 eur, v Moldavsku 435.452 eur a v Keni 1.429.311 eur. Z prostriedkov SlovakAid na Južný Sudán vyčlenil 199.473 eur.

Na zatiaľ poslednú výzvu, projekty implementované v krajinách Východného partnerstva a západného Balkánu, sa počíta so 700.000 eurami.

Na projekty v krajinách Východného partnerstva doteraz išlo 750.659 eur, z tohto 389.414 eur pre Ukrajinu, pre štáty západného Balkánu to predstavovalo 89.909 eur. Na humanitárne aktivity ministerstvo zo svojho tohtoročného rozpočtu vynaložilo viac ako 670.000 eur.