Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Prioritou vlády v oblasti inklúzie MRK je efektívne využívanie zdrojov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V dokumente priznáva, že má limitovaný čas aj priestor na zavádzanie nových opatrení vo vzťahu k riešeniu chudoby na Slovensku.

Bratislava 12. júna (TASR) - Vláda bude klásť veľký dôraz na efektívne využívanie verejných zdrojov a eurofondov, ktoré majú prispieť k inklúzii a zlepšeniu podmienok marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Uvádza to v programovom vyhlásení vlády (PVV), ktoré kabinet v pondelok schválil.

V dokumente priznáva, že má limitovaný čas aj priestor na zavádzanie nových opatrení vo vzťahu k riešeniu chudoby na Slovensku. "Preto bude venovať svoju pozornosť hodnoteniu a monitoringu zavedených politík a opatrení, ktorých súčasťou bude aj prehodnotenie účelnosti nastavených programov," zdôrazňuje.

Zaväzuje sa tiež rozšíriť a skvalitniť služby ranej starostlivosti hlavne pre deti pochádzajúce zo sociálne znevýhodneného prostredia a podporovať aktivity smerujúce k sprístupneniu kvalitného vzdelávania a k desegregácii v rámci hlavného vzdelávacieho prúdu. Osobitný dôraz chce venovať agende vyrovnania právnych vzťahov k pozemkom v obciach s prítomnosťou MRK, zlepšeniu štandardov bývania, prístupu k pitnej vode a základnej infraštruktúre, ako i zdravotnej starostlivosti.