Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prípad falošných esemesiek má na stole prokuratúra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Takzvaný „SMS identity spoofing“ alebo falšovanie údajov pri odosielaní textovej správy znamená, že esemesku možno poslať aj z cudzieho telefónneho čísla.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Prípad falošných textových správ, kde poškodení ešte v máji podali návrh na trestné oznámenie, posúdi prokuratúra. Polícia ho odmietla a poškodení podali sťažnosť. Vyplýva z dokumentov, ktoré má TASR k dispozícii.

Takzvaný „SMS identity spoofing“ alebo falšovanie údajov pri odosielaní textovej správy znamená, že esemesku možno poslať aj z cudzieho telefónneho čísla. Takýto spôsob komunikácie využívajú v zahraničí aj teroristi. Jedným z prvých takých prípadov na Slovensku sa zaoberalo Okresné riaditeľstvo Bratislava III, ktoré v uznesení o odmietnutí trestného stíhania uviedlo, že „poslanými SMS správami nebola spôsobená vážna ujma na právach žiadnej zo zúčastnených strán.“

Jeden z poškodených, Karol Martinka pre TASR povedal, že so záverom vyšetrovania nesúhlasí. „Dňa 22. mája som dostal viacero textových správ s nevhodným obsahom od človeka, ktorého považujem za dôveryhodného. Dotyčná osoba mi potvrdila, že takéto esemesky neposielala. Trvám na tom, že došlo k poškodeniu osobnostných práv oboch osôb a aj k narušeniu pokojného rodinného prostredia. Paradoxne, hoci sa pri výpovedi páchateľ priznal k zneužitiu telefónnych čísel, teda krádeži cudzej identity, vyšetrovateľ to nezval do úvahy. Určite by sa nepostavil k tejto veci takto, keby z jeho súkromného čísla tretia osoba, ktorá mu chce škodiť, poslala ministrovi vnútra Kaliňákovi v jeho mene esemesku s hanlivým obsahom. Každý si vie domyslieť, čo by nasledovalo,“ zdôraznil Martinka s tým, že spolu s druhou poškodenou osobou žiadajú prokurátora, aby zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa a uložil mu, aby opäť rozhodol o veci a začal trestné stíhanie.

Podľa advokátky kancelárie Wolf Theiss Kataríny Bielikovej náš právny poriadok zakotvuje možnosť trestnoprávneho postihu páchateľa v prípade, ak tento odošle falošnú SMS správu s úmyslom spôsobiť jej príjemcovi vážnu ujmu na jeho právach. „Napríklad tým, že ho uvedie do omylu, alebo využije jeho omyl, ktorého konanie môže napĺňať znaky skutkovej podstaty trestného činu poškodzovania cudzích práv,“ konštatovala pre TASR Bieliková s tým, že možnosti zneužitia falošných SMS správ sú široké a môžu naplniť znaky skutkovej podstaty viacerých trestných činov. "Napríklad trestného činu podvodu, kde sa trestná sadzba s v závislosti od rozsahu spôsobenej škody pohybuje až do desať rokov odňatia slobody, trestného činu vydierania s trestnou sadzbou dva až šesť rokov odňatia slobody, či trestného činu hrubého nátlaku, kde je trestná sadzba štyri až desať rokov odňatia slobody," dodala Bieliková.

Falošné textové správy sa dajú posielať prostredníctvom SMS brán. Z technického hľadiska je celý proces sfalšovania veľmi jednoduchý, potvrdil TASR Patrik Illith zo spoločnosti Drezzio. "Číslo odosielateľa SMS správy určuje SMS centrum, ktoré by malo zabezpečiť jeho pravosť. V praxi existuje mnoho SMS centier, ktoré zámerne tento fakt nekontrolujú. Namiesto pravého čísla odosielateľa správy môže dotyčný zadať akékoľvek iné číslo, prípadne kratší text a odoslať tak falošnú SMS. Operátori v prípade odhalenia takéhoto manipulovania s číslom odosielateľa zrušia zmluvu s SMS centrom. Z tohto dôvodu na internete neustále vznikajú a aj zanikajú služby podobného charakteru," zdôraznil Illith.