Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prípad Karola M. pre nás nekončí, sľubuje Robert Kaliňák

Karol Mello Foto: ambergristoday.com

Rozhodnutie súdu, ktorý vrátil podozrivému trvalý pobyt v krajine Strednej Ameriky, považuje Kaliňák skôr za horší deň.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Prípad Karola M., podozrivého z účasti na viacerých vraždách, pre slovenskú políciu nekončí tým, že získal trvalý pobyt v Belize.

"Už keď sme ho prvýkrát zadržali, tak som povedal, že tento prípad pre nás nekončí tým, že ho niekde zadržali. Môže pre nás skončiť iba v prípade, že sme schopní odovzdať Karola M. do rúk spravodlivosti," zdôraznil dnes podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Rozhodnutie súdu, ktorý vrátil podozrivému trvalý pobyt v krajine Strednej Ameriky, považuje Kaliňák skôr za "horší deň" pre snahu ministerstva dostať Karola M. na Slovensko. Napriek tomu poukázal aj na to, že prinajmenšom vyšetrovatelia vedia, kde konkrétne sa podozrivý zdržiava.

"Existuje ešte mnoho ďalších možností, ktoré skúšame. Je dôležité, aby postupovali aj vyšetrovania a trestné konania, ktoré sú už na vyššej úrovni. Napokon, keďže má trvalý pobyt, tak mu môžu priamo doručovať písomnosti v prípade súdov. Súdy podľa mňa môžu pokojne pokračovať," poznamenal minister.

Trvalý pobyt najhľadanejšiemu mužovi Slovenska pôvodne v Belize zrušili 28. augusta s tým, že ho získal na základe falošných údajov. V pondelok (17.9.) však súd svoje rozhodnutie zamietol. "Tento prípad sa tak skončil a pán Karol M. môže žiť v Belize ako slobodný človek," vysvetlil pre denník Plus jeden deň advokát podozrivého Godfrey Smith.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominat Smeru-SD) si myslí, že v tomto prípade môže dôležitú úlohu zohrať slovenský rezort diplomacie. "My sme odovzdali oficiálnou cestou extradičné dokumenty, čiže žiadosť o vydanie nášho občana do SR a pokiaľ tú odpoveď nedostaneme, tak k tomu nič lepšie neviem povedať. Musíme si vyčkať na odpoveď belizejskej strany," povedal za rezort justície Borec.

Karol M. je na Slovensku obvinený z organizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia vtedy vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola M. a ďalšie štyri, v slovenskom podsvetí známe osoby, obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho a podozrieva ho i z účasti na ďalšej vražde.