Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V prípade obžalovaného Róberta O. dnes vypovedali experti z balistiky

Na snímke Róbert O. Foto: TASR

Údajný boss východoslovenského podsvetia je momentálne na slobode.

Pezinok 8. októbra (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (ŠTS) dnes pokračuje pojednávanie v prípade Róberta O., považovaného za bossa východoslovenského podsvetia, a ďalších 15 obžalovaných.

Súd sa zaoberá jedným z 19 bodov obžaloby, ktorým je vražda Jozefa Eštóka z 23. apríla 2005 v Košiciach. Strely vtedy zasiahli aj nezainteresovaného muža, ktorý po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol. Jeho priateľka mala prestrelené obe nohy. Prokurátor obžaloval v tomto skutku z trestného činu vraždy Jozefa L. a Róberta N.

Pred súdom dnes vypovedali dvaja experti z odvetvia kriminalistickej balistiky. Jeden zo znalcov vypracoval posudok na žiadosť obhajoby, druhý expert zastupoval Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru v Košiciach, ktorý v tejto veci taktiež vypracoval posudok.

Na mieste činu sa strieľalo z dvoch zbraní, problémom však bolo stanovište jedného zo strelcov.

Znalec, ktorý v prípade vystupuje na žiadosť obhajoby, v minulosti pracoval tiež ako policajný expert. „V znaleckom posudku som vyriešil základnú otázku, kde mal stáť strelec s útočnou puškou AK 47,“ uviedol. Znalecký posudok sa podľa neho rozhodol vypracovať aj preto, že určené miesto strelca v spisovom materiáli nemohlo byť tam, kde bolo určené, vzhľadom na polohu nábojníc nájdených v blízkosti streľby. Dokazoval to aj pomocou viacerých skúšobných strelieb, v ktorých skúmal a dokumentoval polohu nábojníc po streľbe a pod akým uhlom vyleteli po výstrele zo zbrane. So svojimi zisteniami podrobne oboznámil súd.

Policajný expert nesúhlasil s viacerými zisteniami svojho bývalého kolegu a urobil tiež skúšobnú streľbu.

„Rozdiel medzi mojou skúšobnou streľbou a streľbou kolegu je zrejmý v dopadovej ploche a v spôsobe streľby. Kolega strieľal jednotlivými výstrelmi a ja dávkami, takže tie údaje sú rozdielne. Moja skúšobná streľba je reálnejšia ako streľba bývalého kolegu a v súlade s metodickými štandardmi,“ uviedol okrem iného v rozsiahlej výpovedi. Pri svojich tvrdeniach argumentoval aj odbornou literatúrou.

Na ŠTS pokračuje proces už niekoľko rokov. Bývalý Špeciálny súd (ŠS) časť zo skupiny odsúdil na začiatku februára 2009. Róberta O. vtedy senát ŠS odsúdil na doživotný trest odňatia slobody a na rovnaký trest aj ďalšieho hlavného obžalovaného Jaroslava P. Najvyšší súd (NS) SR však koncom februára 2010 na neverejnom zasadnutí zrušil tento verdikt ŠS a nariadil súdu v Pezinku, aby spojil dovtedy štyri samostatné konania voči tejto zločineckej skupine do spoločnej trestnej veci.

Obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007. Obžalovaní sa podľa prokurátora mali dopustiť týchto trestných činov: zločinecká skupina, vražda, pokus o vraždu, nedovolené ozbrojovanie, výtržníctvo, vydieranie, poškodzovanie cudzej veci, obmedzovanie osobnej slobody, ublíženie na zdraví a krádež. Dovedna ide o 19 skutkov.

Obžalovaný Róbert O. sa momentálne nachádza na slobode. Koncom septembra ho prepustil Krajský súd v Košiciach z väzby, kde bol v inom prípade zločinu obmedzovania osobnej slobody a z prečinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.