Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Príplatky k dôchodku politických väzňov a ich blízkych sa zvýšia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh predložili poslanci SNS Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Štefan Zelník, Magdaléna Kuciaňová a Juraj Soboňa.

Bratislava 25. júna (TASR) - Príplatky k dôchodku politických väzňov a ich blízkych sa zvýšia. Vyplýva to z novely zákona o príplatku k dôchodku politickým väzňom, ktorý v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Návrh predložili poslanci SNS Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Štefan Zelník, Magdaléna Kuciaňová a Juraj Soboňa.

Po novom sa bude k starobnému, predčasnému starobnému, invalidnému, výsluhovému a invalidnému výsluhovému dôchodku vyplácať päť eur za mesiac väzby alebo mesiac výkonu trestu odňatia slobody, za mesiac zaradenia do táborov nútených prác, vojenských táborov nútených prác alebo za mesiac protiprávneho násilného odvlečenia. V súčasnosti zákon hovorí o 60 korunách slovenských.

Príplatok navrhujú zmeniť poslanci preto, že sa dosiaľ nemenil, zatiaľ čo priemerná úroveň starobného dôchodku sa zvyšuje. "Vzhľadom na to, že ekonomika Slovenskej republiky má v súčasnosti rastúci trend, máme za to, že tieto ekonomické výsledky by mali pocítiť aj osoby, ktoré za slobodu a demokraciu bojovali v tých najzložitejších časoch perzekúcie a totality," vysvetlili predkladatelia.

Poslanci poukazovali tiež na to, že na Slovensku je v súčasnosti oprávnených osôb približne 2000 a vzhľadom na ich pokročilý vek ich počet každoročne klesá. V porovnaní s Českou republikou sú podľa nich príplatky pre politických väzňov a ich blízkych na veľmi nízkej úrovni. Novela má byť účinná 1. januára 2020, aby na zvýšenie vedel s dostatočným predstihom zareagovať aj rozpočet verejnej správy.

Parlament schválil aj novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorou sa má podľa SNS optimalizovať postavenie stredných zdravotníckych škôl, ktoré nemajú v mieste pôsobenia fakultnú nemocnicu, s tými strednými zdravotníckymi školami, v ktorých mieste pôsobenia sa fakultná nemocnica nachádza.

"Rozširuje sa zabezpečenie vyššieho odborného vzdelávania v príslušných zdravotníckych študijných odboroch na ďalších dvanástich stredných zdravotníckych školách. Z celkového počtu 30 stredných zdravotníckych škôl bude možné touto úpravou realizovať vyššie odborné vzdelávanie v príslušných zdravotníckych študijných odboroch na 27 stredných zdravotníckych školách," napísali v návrhu. Novela má platiť od 1. augusta 2019.