Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pripravte si vodomery na zimu

Aby nedošlo k poškodeniu vodomeru počas mrazivých dní, je v prvom rade potrebné, aby majiteľ prijal opatrenia, ktoré budú zariadenie chrániť.

Bratislava 29. októbra (TASR - Prichádzajúce obdobie mrazov preverí nielen cestárov a šoférov, ale aj majiteľov rodinných domov a chalúp. Tí by nemali zabudnúť pripraviť svoje vodomery a vodovodné šachty na prvé mrazy. Vyhnú sa tak prekvapeniam v podobe prasknutého vodovodného potrubia či vodomeru a ušetria si množstvo nepríjemností.

Aby nedošlo k poškodeniu vodomeru počas mrazivých dní, je v prvom rade potrebné, aby majiteľ prijal opatrenia, ktoré budú zariadenie chrániť. Vodomer by mal byť v dostatočnej hĺbke a čo najlepšie chránený pred povrchovou vodou.

Najčastejšou zimnou poruchou je prasknutie vodomeru v dôsledku mrazov. Ide hlavne o záhrady a chatové oblasti, v ktorých sa majitelia cez zimné obdobie nezdržiavajú a nevypustia vodu zo systému. Vodomer však môže zamrznúť aj v dome, kde je malý odber vody, ak je nainštalovaný nízko pod stropom šachty alebo je nedostatočne zabezpečené uzatváranie šachty.

"Vybudujte vodovodnú šachtu do hĺbky minimálne 1,5 metra. Ak sa nachádza vodomer v menšej hĺbke ako má byť, zateplite ho. Môžete použiť polystyrén, igelitové vrece s izolačným materiálom, ale aj starý paplón. Ak hrozí príchod mrazov, uzavrite pri odchode z chaty prívod vody. Vypustite zostávajúcu vodu cez odvodňovací ventil. Vodomer nie je vo vlastníctve majiteľa nehnuteľnosti, tento je však povinný zabezpečiť, aby neprišlo k jeho poškodeniu a vybudovať vodomernú šachtu v súlade s požiadavkami, ktoré mu udáva vodárenská spoločnosť. Tak bude vodomer nielen chránený pred poškodením, ale bude možné vykonať jeho inštaláciu a následne výmeny či opravy." Radí Antónia Račková Paričiová, hovorkyňa spoločnosti Infra Services.

Za rok 2012 vymenila spoločnosť Infra Services približne 1100 zamrznutých vodomerov. Starostlivosť o ne je pritom jednoduchá, stačí pár krokov a majiteľ si ušetrí množstvo nepríjemností.