Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prispeje zdravotnícka linka k zníženiu neúčelných výjazdov záchraniek?

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Naďalej zostáva otázkou budúcnosti.

Bratislava 31. januára (TABLET.TV) – Záchranári mali vlani viac ako tritisíc výjazdov na miesta, kde sa žiaden pacient nenachádzal. Z celkového počtu volaní na tiesňové linky skončilo viac ako 11.000 telefonátov iba konzultáciou na diaľku. Posádka záchrannej služby niekedy prišla aj k prípadom, kde jej zásah nebol potrebný, pretože pacient svoj zdravotný stav jednoducho neodhadol.

"Mnohí pacienti sa nevedia diagnostikovať sami, a to znamená, že niekto, kto je citlivejší, niekto s väčšou obavou volá záchrannú službu,“ uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.




Minister zdravotníctva priznáva, že lekár na telefóne, a teda konzultácia zdravotného stavu pacienta s odborníkom na diaľku by mohla znížiť aj počet neúčelných výjazdov záchranárov. „Je to istá oblasť telemedicíny, ale dnes nemáme na to vytvorenú ani legislatívu. Obdobné systémy už fungujú v zahraničí, je to jedno z riešení a projektov, nad ktorým sme uvažovali,“ uviedol.

V praxi by to znamenalo zriadenie linky, prostredníctvom ktorej by sa pacient mohol poradiť s lekárom bez návštevy zdravotného zariadenia. Na Slovensku má v súčasnosti podobnú linku s lekárom na telefóne zriadenú iba jedna zo súkromných zdravotných poisťovní. V pôsobnosti ministerstva zdravotníctva dnes na podobný účel nie je aktívna žiadna linka, okrem tých, na ktorých môže pacient nahlásiť nedostatok liekov alebo korupciu v zdravotníctve.