Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Príspevok na rekonštrukciu internátov dostanú len verejné vysoké školy

Na snímke predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (prvý zľava), predseda vlády SR Robert Fico (druhý zľava), viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) a rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid (prvý sprava), prezident (SRK) a rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil (druhý sprava), viceprezident SRK a rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta (tretí sprava) a predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Jana Šmelková. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prísľub rekonštrukcie vysokoškolských internátov v celkovom objeme 50 miliónov eur sa nachádza v treťom balíku, ktorý vládna strana Smer-SD predstavila 5. decembra.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Pri presadzovaní opatrení tretieho sociálneho balíka, ktoré sa týkajú vysokého školstva, bude vláda spolupracovať s akademickým sektorom i zástupcami študentov. Po stretnutí s predstaviteľmi slovenských univerzít to dnes oznámil premiér Robert Fico.

Balík, ktorý vládna strana Smer-SD predstavila na predvolebnom sneme 5. decembra, obsahuje prísľub rekonštrukcie vysokoškolských internátov v celkovom objeme 50 miliónov eur. Fico informoval, že po dnešnej dohode pripraví Slovenská rektorská konferencia (SRK) návrh, ktorých konkrétnych ubytovacích zariadení by sa to malo týkať.

„Nechceme, aby to boli úradníci, aby to boli politici, ktorí budú hovoriť, že tento internát sa bude rekonštruovať a tento sa nebude rekonštruovať,“ vysvetlil. Očakáva, že SRK predloží návrh priorít, ktorý bude zohľadňovať aj kvalitu tej-ktorej vysokej školy.

„Je zhoda, že tieto peniaze poskytneme len pre verejné vysoké školy,“ uviedol Fico. Návrh zo strany rektorskej konferencie by podľa neho mal prísť na stretnutí v januári budúceho roku. „My zagarantujeme, že pri rozdeľovaní finančných prostriedkov budeme rešpektovať priority, ktoré nám rektorská konferencia predstaví,“ prisľúbil.

Premiér v tejto súvislosti uviedol, že od roku 1989 sa nerealizoval žiadny vlády program v tejto oblasti. Prejavilo sa to na kvalite, keď podľa Fica prakticky 90 percent všetkých ubytovacích zariadení je dnes zaradených v najhoršej kategórii C.

Konštatoval, že okolo 9000 žiadostí o ubytovanie bolo v tomto akademickom roku zamietnutých z kapacitných dôvodov. Vládny Smer-SD pritom neráta, že peniaze pôjdu na výstavbu nových internátov. Očakáva totiž, že samotná rekonštrukcia by mohla priniesť zvýšenie kapacity internátov o jednu tretinu.

„S témou internátov sa zaoberáme roky v skutočne ťažkých podmienkach, a preto takáto injekcia skutočne pomôže vysokým školám navýšiť potrebnú kvalitu,“ uviedol prezident Slovenskej rektorskej konferencie a rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil. Vzhľadom na nemožnosť čerpať eurofondy je z jeho pohľadu najhoršia situácia s internátmi v Bratislave.

Dnešného stretnutia sa zúčastnila i predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Jana Šmelková, s ktorou predstavitelia vládnej strany diskutovali o príspevku na ubytovanie, ktorý je ďalším opatrením z predstaveného tretieho sociálneho balíka. Fico očakáva, že predstavitelia študentov prídu s návrhom, či sa má príspevok vzťahovať i na študentov neverejných vysokých škôl.

Študentská rada vysokých škôl a univerzity majú tiež vláde pomôcť stanoviť kritériá pre udeľovanie tohto príspevku. „Majú zaručovať adresnosť, že nebude tento systém zneužívaný študentmi, ktorí by ani nemali nárok na ubytovanie na internáte, pretože bývajú príliš blízko,“ ozrejmil premiér.

Témou stretnutia bola aj otázka dofinancovania verejných vysokých škôl v nadchádzajúcom roku v objeme 15 až 20 miliónov eur. „Budeme pozorne sledovať vývoj verejných financií v prvom polroku 2016 a myslím si, že je veľmi oprávnené zaradiť tento výdavok medzi priority v roku 2016,“ uistil Fico.

Rektori napokon otvorili aj tému korekcií pri využívaní eurofondov, kde sa podľa Fica naráža často na prílišnú prísnosť kontrolných orgánov a na dvojaký výklad ustanovení právnych prepisov. „Vysoké školy ťažko mohli rátať s tým, že budú musieť na základe týchto korekcií vracať nejaké peniaze,“ uviedol Fico. Rektorov požiadal, aby mu predložili sumár korekcií a pomohli nájsť riešenie.