Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

M. FLAŠÍKOVÁ: Prístup A.Záborskej k ľudským právam ma veľmi sklamal

Politička a poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer-SD Monika Flašíková Beňová Foto: TASR/AP

Správa podľa nej reflektuje práva menšín, vrátane LGBT menšiny, ale aj práva žien, ktoré podľa nej dodnes nie sú v spoločnosti dostatočne akceptované.

Bratislava 7. decembra (TASR)- Sklamanie z prístupu slovenskej europoslankyne Anny Záborskej (KDH) k Správe o situácii v oblasti základných práv v Európskej únii (2010 - 2011) vyjadrila na dnešnej tlačovej konferencii spravodajkyňa Európskeho parlamentu (EP) k tomuto dokumentu Monika Flašíková - Beňová (Smer-SD).

Slovenská europoslankyňa za KDH podľa Flašíkovej-Beňovej na poslednú chvíľu napadla predrokované znenie správy. "Záborská iniciovala vo svojej politickej skupine európskych ľudových strán EPP-ED, kde je zo Slovenska zastúpená SDKÚ-DS, KDH a SMK, akúsi alternatívnu rezolúciu, lebo nesúhlasí s tým, aby súčasťou správy boli aj reprodukčné práva, sexuálne vzdelávanie a aktivity týkajúce sa plánovaného rodičovstva," vysvetlila Beňová.

"Som sklamaná nie len z dôvodu, že ak toto v správe nebude, tak nás to vracia kamsi nie do minulého, ale predminulého storočia, ale aj preto, že s niečím takýmto prišli potom, čo sa konali dlhé rokovania na úrovni frakcií EP," zdôraznila Flašíková - Beňová. Dodala, že každá frakcia mala k tejto správe svojho "tieňového" spravodajcu a rokovania o prijateľnom texte správy prebiehali dlhé mesiace. Zdôraznila, že tohoročnú správu považuje za veľmi progresívnu, napriek tomu len tesne prešla cez parlamentný výbor a je možné, že aj hlasovanie v pléne, ktoré sa očakáva v najbližšom čase, môže byť tesné.

Flašíková - Beňová dodáva, že správa sa nesústreďuje na kritizovanie konkrétnych štátov, ale sleduje trendy v oblasti ľudských práv na úrovni celej únie. Na druhej strane, ak správa hovorí o náraste extrémizmu, xenofóbie, o obmedzovaní slobody tlače, je ľahké domyslieť si, ktorý štát má s týmito otázkami problémy. Ak sa podčiarkuje otázka rómskych práv, zasa dotyčné štáty vedia, koho sa kritika môže dotýkať. "Členské štáty by nemali pripustiť, aby dochádzalo k negatívnemu zovšeobecňovaniu ohľadom rómskeho etnika," zdôraznila.

"V správe zdôrazňujeme význam uplatňovania článku sedem zmluvy o EÚ. Ak som na začiatku povedala, že nechceme kritizovať žiadny konkrétny štát, tak práve článok sedem zmluvy o EÚ hovorí o tom, že či už Európska komisia, alebo parlament, alebo Rada EÚ majú začať konanie v prípadoch jednoznačného porušenia ľudských práv," dodala.

Správa podľa nej reflektuje práva menšín, vrátane LGBT menšiny, ale aj práva žien, ktoré podľa nej dodnes nie sú v spoločnosti dostatočne akceptované. "Práva dieťaťa sme zahrnuli aj z dôvodu udalostí, ktoré sa stali našim občanom na území iných členských štátov EÚ. V súčasnosti neexistuje žiadna spoločná európska politika pre adopcie," pripomenula Flašíková - Beňová prípady, keď boli v zahraničí slovenským občanom odobraté deti s cieľom ponúknuť ich na adopciu.

Jednou z dôležitých tém správy je nárast extrémizmu, vrátane rasizmu. "Extrémizmus sa v EÚ začína prejavovať vo formách, aké sme tu dlhé roky nepoznali," pripomenula Flašíková - Beňová s tým, že členské štáty sú povinné potláčať rasistické prejavy. Na otázku, ako môže táto správa pomôcť v prípadoch, aký sa stal napríklad v susednom Maďarsku, kde poslanec priamo na pôde parlamentu navrhoval vytváranie zoznamov židovských občanov, Flašíková-Beňová reagovala, že v tejto veci vznikla na pôde EP protestná deklarácia. "Tento týždeň som podpisovala deklaráciu, ktorá bude smerovať k maďarskému parlamentu," uzavrela.

Anna Záborská
Foto: TASR/Jozef Ďurník

A.ZÁBORSKÁ: Monika Flašíková-Beňová vymýšľa nové základné ľudské práva



Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) rozhodne odmieta kritiku spravodajkyne Európskeho parlamentu (EP) k Správe o situácii v oblasti základných práv v Európskej únii (2010 - 2011) Moniky Flašíkovej-Beňovej (Smer-SD). "Správa je o základných ľudských právach. Pani Flašíková-Beňová vymýšľa nejaké nové základné ľudské práva. Ale ľudské práva predsa nemôžeme meniť podľa sezóny, alebo toho, kto má v EP práve väčšinu," povedala pre TASR Záborská.

Podľa Záborskej si však správa v tejto oblasti privlastňuje kompetencie, ktoré EÚ jednoducho nemá. "Správa propaguje potraty, čo je agenda, ktorá je v zásadnej kompetencii národného štátu. Nie je v kompetencii Európskeho parlamentu, nie je súčasťou základných ľudských práv Európskej únie," vysvetlila. Podobne sa osobne nikdy nemôže stotožniť so smrťou na požiadanie, eutanáziou, ktorá tiež nie je súčasťou základných ľudských práv. "Sexuálnej orientácii a rodovej identite venovala Flašíková-Beňová vo svojej správe najväčší priestor, celých štrnásť odsekov. Radšej ho mala venovať právam dieťaťa," kritizuje Záborská správu.

Flašíková-Beňová dnes vyjadrila zo Záborskej prístupu sklamanie. "Som sklamaná nielen preto, že ak toto v správe nebude, tak nás to vracia kamsi nie do minulého, ale predminulého storočia, ale aj preto, že s niečím takýmto prišli potom, čo sa konali dlhé rokovania na úrovni frakcií EP," vyhlásila.

Záborská tvrdí, že mala viacero pripomienok a v niektorých prípadoch, napríklad v otázke formulácie problému chudoby, dokonca požiadala Flašíkovú - Beňovú o ich akceptovanie. Viaceré formulácie v správe sú však pre Záborskú jednoducho neprijateľné. "Sloboda náboženstva je obmedzená bližšie neurčeným pojmom 'predsudkom motivovaná nenávisť voči menšinám'. Takáto formulácia napomáha obmedzovaniu vyjadrovania kresťanského svetonázoru vo verejnej sfére," zdôraznila Záborská.

Nesúhlasí tiež s Flašíkovej-Beňovej názormi na hodnotenie súdnictva. "Nemohla som akceptovať, že žiada priebežné hodnotenie súdnictva. Pripisuje veľký význam kontrole zo strany EP, Európskej agentúry pre ľudské práva a mimovládnych organizácií na úkor Európskeho súdneho dvora a Európskeho súdu pre ľudské práva. Považujem to za zasahovanie do právomocí súdov," uzavrela Záborská.

Naopak, Flašíková-Beňová dnes zdôraznila, že tohoročnú správu považuje za veľmi progresívnu. Napriek tomu len tesne prešla cez parlamentný výbor a je možné, že aj hlasovanie v pléne, ktoré sa očakáva v najbližšom čase, môže byť tesné.