Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prívrženec Habsburgovcov Anton Grasalkovič sa narodil pred 320 rokmi

Anton Grasalkovič Foto: TASR/Wikipédia

Podľa neho sa menuje aj sídlo prezidenta Slovenskej republiky - Grasalkovičov palác.

Mojmírovce/Bratislava 6. marca (TASR) - Anton Grasalkovič (Grassalkovich) bol tajný radca panovníčky Márie Terézie a strážca kráľovskej koruny.

Prívrženec Habsburgovcov, vyštudovaný právnik, bol notárom kráľovskej súdnej tabule, advokátom vácskeho biskupstva a kráľovským právnym zástupcom. Od jeho narodenia uplynie vo štvrtok 6. marca 320 rokov.

Zostal po ňom napríklad palác v Bratislave nesúci jeho meno - Grasalkovičov palác, ktorý je v súčasnosti sídlom prezidenta Slovenskej republiky (SR).

Anton Grasalkovič sa narodil 6. marca 1694 v Urmíne (dnes Mojmírovce) vo vtedajšom Uhorsku. Vyštudoval gymnázium a potom právo. Advokátsku prísahu zložil v roku 1715. Z potomka chudobného šľachtického rodu sa stal jeden z najvýznamnejších uhorských barónov. Bol uznávaným znalcom uhorského práva a národného hospodárstva. Vypracoval a realizoval plán na zjednodušenie činnosti komory, pomáhal riešiť problémy zahraničného obchodu, vyberania cla, zaoberal sa upevnením meny. Pod jeho vedením vzrástli príjmy komory a tým i kráľovskej pokladnice. Preto sa tešil osobitnej priazni habsburského dvora a panovníčky Márie Terézie.

Kráľovskými donáciami (verejné darovanie majetku panovníkov šľachte), ženbou i kúpou získal Grasalkovič rozsiahle majetky. Spolu s udelenými hodnosťami sa jeho rod zaradil medzi najvýznamnejšie uhorské rody. V roku 1732 ho povýšili do barónskeho a v roku 1743 do grófskeho stavu. Vyznamenali ho veľkokrížom Radu sv. Štefana.

Zomrel 1. decembra 1771 v Csömöri (dnes Maďarsko) vo veku 77 rokov.

Grasalkovič prispel aj k barokovej prestavbe Bratislavského hradu, ktorý sa stal sídlom dcéry Márie Terézie Kristíny a jej manžela.