Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Prizvaní znalci nemohli spracovať znalecký posudok Hedvigy Malinovej

Na snímke Hedviga Žáková - Malinová Foto: TASR/Vladimír Benko

Hedviga Žáková -Malinová pred šiestimi rokmi na polícii ako svedok vypovedala, že ju po ceste na skúšku zbili preto, že hovorila po maďarsky.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Prizvaní znalci nemohli spracovať znalecký posudok ohľadom duševného zdravia Hedvigy Ž. M., pretože jej právni zástupcovia naliehali, aby boli prítomní po celý čas znaleckého úkonu. Uviedli, že obvinená na otázky znalcov, ktoré sú súčasťou psychiatrických ambulantných vyšetrení, odpovedať nebude. Prokurátor preto požiadal sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu v Nitre o vydanie návrhu na nariadenie pozorovania Hedvigy Ž. M. v zdravotníckom ústave. V reakcii na dnešné medializované informácie to uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Duševný stav Hedvigy Ž. M. žiadala podľa nej GP vyšetriť preto, že "obhajca obvinenej JUDr. Roman Kvasnica predložil do vyšetrovacieho spisu lekárske správy od ošetrujúcich lekárov – psychiatrov, z ktorých vyplynulo, že u obvinenej bola v čase spáchania skutku diagnostikovaná duševná porucha". Nitriansky súd ambulantné vyšetrenie povolil, vzhľadom na konanie Hedvigy Ž. M. a jej právnych zástupcov však nebolo dostatočne relevantné na spracovanie posudku. Okrem toho, že obvinená odmietala odpovedať na otázky, "podľa vyjadrenia jedného zo znalcov, jeden z právnych zástupcov obvinenej mal nahrávať na diktafón bez súhlasu znalca priebeh znaleckého vyšetrovania". Prizvaní znalci preto podľa GP navrhli, aby bolo vyšetrenie duševného stavu obvinenej vykonané v zdravotníckom ústave. "S týmto návrhom sa prokurátor GP SR stotožnil a požiadal sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu v Nitre o vydanie návrhu na nariadenie pozorovania Hedvigy Ž. M. v zdravotníckom ústave," uviedla Predajňová s tým, že GP sa k rozhodnutiu súdu vyjadrí po tom, ako jej bude doručené.

"Generálna prokuratúra SR by privítala, keby sa médiá nevyjadrovali k otázkam takého dôverného charakteru, akými sú posudzovanie zdravotného stavu obvinenej, a to napriek snahám jej obhajcu. Generálna prokuratúra SR vyjadruje poľutovanie nad tým, že obhajcovia nemajú záujem o objektívne vyšetrenie prípadu a používajú metódy, ktoré sú na hrane zákona," reagovala Predajňová na medializované informácie.

Advokát Hedvigy Ž. M. dnes pre denník Sme vyhlásil, že ani on doteraz nemá rozhodnutie nitrianskeho súdu ohľadom žiadosti na vyšetrenie Hedvigy Ž. M. v zdravotníckom ústave. Podľa denníka zároveň uviedol, že Hedviga Ž. M. nebude hovoriť s nikým, koho vyberie terajšie vedenie GP SR. "Povedali sme, že sa vždy dostaví. Odmieta ako obvinená vypovedať a nemôžu ju k tomu donútiť ani tým, že jej bude klásť otázky psychiater," vysvetlil, prečo Hedviga Ž. M. odmietla reagovať na otázky znalcov. Vyšetrenie v ústave podľa Sme neprebieha pod policajným dozorom a pacientov ani nestrážia, sú však normálne hospitalizovaní. "Po šiestich rokoch nemôžu existovať dôvody na obmedzenie jej osobnej slobody," vyhlásil Kvasnica s tým, že Hedviga Ž. M. má dve malé deti.

Hedviga Ž. M. pred šiestimi rokmi na polícii ako svedok vypovedala, že ju po ceste na skúšku zbili preto, že hovorila po maďarsky. Vyšetrovateľ však dospel k záveru, skutok sa nestal tak, ako ho opísala. Prokuratúra ju následne obvinila z krivej výpovede.

Okresný súd v Nitre zamietol návrh Generálnej prokuratúry, aby bol duševný stav Hedvigy Ž.M. vyšetrený pozorovaním v ústave. Vyplýva to z uznesenia sudkyne, ktoré má k dispozícii denník SME. Podľa denníka súd tvrdí, že návrh prokuratúry bol podaný predčasne a psychiatri sa majú najskôr znovu pokúsiť Hedvigu Ž.M. vyšetriť v ambulancii. Zároveň má prokurátor pohroziť jej obhajcom poriadkovou pokutou za neuposlúchnutie súdneho príkazu. Hedviga Ž.M. môže dostať pokutu až 1650 eur. Proti rozhodnutiu súdu sa GP môže odvolať.