Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Svedkovia na proces s podnikateľkou Eleonórou M. nechodia

Na archívnej snímke košická podnikateľka Eleonóra M. Foto: TASR

Na dnešné hlavné pojednávanie ich bolo predvolaných sedem a dostavili sa len dvaja svedkovia.

Bratislava 3. mája (TASR) - Predvolaní svedkovia na proces s východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou M., ktorá je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane a ktorý dnes pokračuje pred Okresným súdom Bratislava 1, väčšinou nechodia.

Na dnešné hlavné pojednávanie ich bolo predvolaných sedem a dostavili sa len dvaja svedkovia. Podobne tomu bolo aj v pondelok 2. mája, keď sa na proces dostavil len jeden z deviatich predvolaných svedkov, ktorého dokonca predviedla polícia. Eleonóra M. sa aj napriek práceneschopnosti na procese zúčastňuje, ako jediná zo šiestich obžalovaných v tejto kauze.

"Pani Eleonóru M. osobne nepoznám. Viem len toľko, že sa doniesol nejaký stroj do našej bývalej firmy a potom bol uskladnený a odnesený. Bolo to v roku 2007. Kde bol konkrétne stroj vyvezený z našej firmy, neviem. Stroj bol obalený fóliou a nevyzeral byť nový, bol používaný," povedal dnes mimo iného jeden zo svedkov. Proces bude pokračovať v stredu (4.5.) až do štvrtka 5. mája.

Na stredu je predvolaných päť svedkov. Skoré uzavretie tejto kauzy na súde sa neočakáva. Vypovedať by malo totiž ešte približne 20 svedkov.

Medzi obžalovanými je aj Maroš M., ktorý bol odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra M. v minulosti uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra M. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť podľa obžaloby tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre M. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur. Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra M., Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja v hodnote takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca 2014.

Iný súd - Krajský súd v Košiciach - koncom januára minulého roku potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Eleonóru M., obžalovaná bola zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týkala neoprávneného uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) v roku 2008 vo výške zhruba 33.000 eur za dodanie účtovníckeho softvéru.